A Soproni borvidék


2006. február 28., 16:58


Több, mint húszezer év harmónia,
több, mint kétezer év bölcsesség,
több, mint borvidék...
 
A Soproni borvidék zamatos, karakteres borai több évezredes múltról, regényes tájakról, gazdálkodó famíliák emberfeletti munkájáról, a szőlő tiszteletéről és megbecsüléséről regélnek. A Kékfrankos fővárosa olyan meseszerű pincéket rejt, amelyekben sétálva a látogató megmerítkezhet az évezredes borkultúrában.

Sopron a szőlő és a bor városa, a Kékfrankos hazája, ismert és elismert történelmi, műemléki, egyetemi város, a művészetek, az erdők városa, klimatikus gyógyhely, egyszóval a turisták városa. Ennek az igazán sokszínű, élménydús városképnek köszönhetően válik még izgalmasabbá, vonzóbbá, kalandossá a soproni borvidék. A múlt regényes, hiszen a borvidék eredete a keltákig (i.e. 300 évvel) vezethető vissza. A XIV. század elején Sopron már hazánk egyik legjelentősebb bortermő vidéke volt. A kiváló soproni borok királyok és főhercegek kedvelt itókáivá váltak, sőt a királynék a gyomorbaj elleni titkos szerként is tisztelték.

A soproni szőlősgazdák, a poncichterek mérhetetlen szorgalmukról, kitartásukról voltak híresek. Nevük a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő elnevezésből ered, mert nagy kiterjedésű szőlőikben és szántóföldjeiken babot is termeltek, és számos babból készült ételt ismertek. A turisták mind a mai napig a borkóstolókon kedvükre falatozhatnak a tradicionális soproni babos ételekből, így aki csak egyszer is kóstolta a zamatos babos pogácsát vagy soproni babos rétest, az nem felejti el a vele együtt kortyolt borral alkotott íz és illatharmóniát.

A borvidék zászlós bora a Kékfrankos, nem egy helyi termelő magas szintű szakmai munkájának köszönhetően nemzetközi mércével mérve is rangos elismeréseket arat. Jelentősek a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és a Pinot noir ültetvények is. Magyarországon először a Soproni gazdák telepítettek Syrah szőlőfajtát a borvidékükre.

A finom, minőségi borok számos soproni termelőnél megkóstolhatók, olyan zegzugos pincékben, ahol az egymás mellett sorakozó méretes fahordók, a mesélő kövek, a semmihez sem hasonlítható nehéz, mégis nemes illat, a szőlőművelés egykori eszközei: mind-mind a bor igaz üzenetéről regélnek. Ezek a városon belül is megtalálható pincerendszerek igazi különlegességnek számítanak. Sopronban - az ország más vidékeitől eltérően - a pincéket nem a szőlőterületeken, hanem kizárólag a városon belül, a kőházak alá építtették. A saját ház alatti pince biztonságot nyújtott, és a várostól átengedett jog alapján ki-ki helyben, saját Buschenschankban mérhette borát.

A Soproni borvidék nem csupán nemes boraival, hanem különleges természeti szépségeivel is megajándékozza látogatóit. A Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon találhatók a borvidék legértékesebb területei, amelyek az UNESCO Világörökség részei. A Fertő tó adta szubmediterrán klíma egy igazi 'csodavilágot' teremt itt: több mint 20 féle orchidea és a szárhalmi erdő klasszikus szubmediterrán növénytársulása bizonyítja ezt. A borkóstolás igazán élvezetessé válik, ha az idelátogató vendégek az egyedülálló természeti és kulturális élményekbe is belekóstolnak. A 'leghűségesebb város' a kikapcsolódás és aktív turizmus kiváló helyszíne, amelyet a Fertő táj és a Soproni hegység változatossága garantál. Számos borturisztikai program árnyalja a kínálatot.
 
Winelovers borok az olvasás mellé