A szőlőfajták világa


2006. március 30., 17:38


Szinte minden országnak megvan a saját elnevezése az egyes szőlőfajtákról. Ha tisztességesen elmélyednénk ebbe a tudományba, és csak az egyes fajtákról és boraikról lenne szó a világban, minden bizonnyal nem lenne egyszerű dolgunk a labirintus kiigazodásában. Egyrészt több, mint 5000 fajtát tartanak nyilván, de 24000 elnevezés létezik, azonban gazdaságilag kb. a 150 fajta a meghatározó.
A szőlőfajták világa
 
A szőlővel foglalkozó tudományt ampelógráfianak nevezzik, amely neve a legenda szerint Dionüsszosz barátjáról és kedvenc játszótársáról kapta az elnevezést, aki a legenda szerint szörnyü halált halt, és hamvaiból nőtt ki az első szőlőtőke.

Amikor a világ legtöbbet telepített fajtájáról beszélünk, akkor sokan a Chardonnayra gondolnának. Pedig nem, hanem egy kevésbé ismert fehér társa, amely La Macha Madrid környéken talált otthonra és az Airén nevet viseli (elsősorban párlat készül belőle). Egyes statisztikák szerint azonban a Cabernet Savignon és a Merlot vette át a vezető szerepet, ami a ha-kénti telepítést illeti. A legtöbbet nőtt szőlőtelepítesek 1990-től 2002-ig a Syrah 257%-al és az Olaszrizling 192%-al, Tom Stevenson Wine Report 2005 adatai szerint.
 
Nem minden országban kerül rá a palackra a szőlő neve, de ha mégis ráírják valamilyen formában, nem biztos, hogy azonnal egyértelműen kiderül, miről van szó. Ausztriában például a Blaufraenkisch elnevezés esetén még könnyen ki lehet találni, hogy Kékfrankosról van szó. De ha már Württembergen a Lemberger felirattal találkozunk, akkor nem minden esteben gondolunk rögtön a Kékfrankosra.
De a helyzet bonyolódhat például a Muskotály szóval, Magyarországon már van kettő a Sárga Muskotály (Muscat Lunel) és a Muskotály (Muscatel), de a családfa ennel tovább terjed. Morio Muscat (Szilváni x Pinot Blanc), Alexandriai Muskotály, Moscatel (Jerez), Moscofilero (Görögország), Muscadet (Loire völgye) és minden bizonnyal még több testvére is van.
Vagy itt van például a Riesling, amit magyarul Rajnai Rizlingnek hívnak (hiszen hazája elsősorban Rheingauban található a Mosel mellett), teljesen eltér az Olaszrizlingtől. Riesling nemzetközi elismerésnek örvend és meg véletlenül sem szeretik, ha összehasonlítják vagy akar összekeverik a Welschrieslinggel, Riesling Italiensko, Olaszrizlinggel.
A másik nagy család a Pinot, ami a szőlők kiskirálynéjétől a Pinot Noirt, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris és még további társakon vezet kereszül a labirintusban. Szürkebarát vagy Pinot Gris, Tokay d`Alsace (ugye), Pinot Grigo, Grauburgunder.
A sor végtelen, mert 'ahány ház, annyi szokás', és ez a szőlőre és az elnevezésekre is pontosan igaz.

Kielmayer Kristian
Winelovers borok az olvasás mellé