Idén talán nem kell alkoholfokot javítani

Borászportál
2011. augusztus 11., 23:06


A magyar ültetvényháttér ismeretében optimális esetben mintegy 400 ezer tonna szőlő és 3 millió hektoliter bor lesz az idén Magyarországon, de csak akkor, ha a következő két hónapban időjárási feltételek ideálisak lesznek – állítja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.
Idén talán nem kell alkoholfokot javítani
 
A szokásosnál korábban kezdődött az idén a Csabagyöngye szedésével az idei szüret a Balaton déli partján - ahogy azt kollégánk is megírta. A tavaszi fagyok és a szélsőséges időjárás, a viharkárok és az aszály több borvidéken helyi jelentőségű, kezelhető mértékű terméskiesést okozott. Az elmúlt hetek esői enyhítették az aszály hatását, de további csapadékra most már nem lenne szükség – mondta az MTI-nek Horváth Csaba. Hosszabb esős periódus a botrytis, azaz a szürkerothadás veszélye miatt még jelentős terméscsökkentő tényezővé válhat. Így remélhető, hogy idén nem kell a plusz 0,5 térfogatszázalék javítási lehetőséget kérelmezni az uniótól. A HNT azonban felvette a kapcsolatot az osztrák, cseh és német szakmai szervezetekkel, hogy szükség esetén, mégis kellene, közösen léphessenek fel ez ügyben. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A belföldi felvásárlók számára a tavalyi év jelentős terméscsökkentő tényezője volt a szőlő- és mustkivitel. Az előzetes jelzések alapján a korai és illatos fehér fajták iránt most is nagy az érdeklődés. Ezért a borellenőrzési hatóság kiemelt ellenőrzésekkel kívánja biztosítani, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően, bizonylatolva kerüljön sor az esetleges kivitelre.
Változtak a borászati melléktermék kivonásának szabályai – hívta fel a figyelmet a HNT főtitkára. Törköly esetében megszűnt az 1000 hektoliter feletti üzemekre kötelező lepárlás.Mindenki maga választ, hogy él-e a lepárlás lehetőségével, vagy az egyéb ellenőrzés melletti kivonási lehetőségeket – például szerves trágyaként, komposztként, magolajként való hasznosítást – részesíti előnyben.
Horváth Csaba emlékeztetett: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kivonás megkezdése előtt legalább 72 órával bejelentés kell tenni a területileg illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának a kivonás tényéről. Az illetékes hatóság ellenőrzi az ellenőrzés melletti kivonás jogszerű végrehajtását. Aki nem kíván változtatni a korábbi évek gyakorlatán természetesen a lepárlást is választhatja. A seprő esetében ugyanakkor nincs változás.
A főtitkár jelezte azt is: számos új jogszabályi változtatás van előkészítés alatt. Példaként hozta, hogy új szabályok lesznek a szerkezetátalakítás és a gépberuházás támogatása esetén. Emellett teljesen új támogatási lehetőség nyílik meg a harmadik országok piacán megvalósítandó promóció támogatásánál is.
Winelovers borok az olvasás mellé