Kecskeméti borhamisítókat ítéltek el

Borászportál
2014. szeptember 16., 07:43


A legkevesebb 270 ezer liter hamis bort készítő civileket és az őket segítő pénzügyőröket több éves börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla - írja a boraszat.hu.
Kecskeméti borhamisítókat ítéltek el
 
A civil vádlottak egy kecskeméti tanyán két földbe ásott 30 ezer hektoliteres tartályban állítottak elő szeszes italt, cukorból, élesztőből, ammónium-bikarbonátból, borseprőből és vízből. A hamisított bort kénezték, majd egy soltvadkerti telephelyen palackozták, a terméket pedig értékesítették. A vádlottak között munkamegosztás alakult ki, és alkalmanként 30 ezer liter italt állítottak elő, összesen pedig legkevesebb 270 ezer liter hamis bort készítettek, és mintegy 21,6 millió jövedéki adót nem fizettek be.

Az egyik civil vádlottal barátságban lévő pénzügyőr tiszt a tanyán járva felfedezte az illegális tevékenységet, és felajánlotta, hogy hivatali kötelességét megszegve információt szolgáltat a várható jövedéki ellenőrzések helyéről és idejéről, illetve arról, hogy a tervezett szállítások időpontjában biztonságos-e az útvonal. A férfi az ügyletbe bevonta tiszttársát is. A bűncselekmény-sorozat 2008. augusztus 25-én fejeződött be, amikor az egyik kamiont Soltvadkerten ellenőrizték, és abban alkoholos folyadékot találtak.

Az egyik pénzügyőr tiszt – akit a táblabíróság hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében és más bűncselekményekben mondott ki bűnösnek – három év tíz hónap, társa pedig két év négy hónap börtönbüntetést kapott. A borhamisítást szervező és lebonyolító civilek egyikét kettő, társát két év két hónap szabadságvesztéssel sújtotta az ítélőtábla. A bíróság a vádlottakat a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, így a pénzügyőr tisztek elveszítik rendfokozatukat.
 
Winelovers borok az olvasás mellé