Ilyen egy tökéletes házastárs

Fendrik Zsóka
2014. november 20., 13:03


Mindig szép illatú, élénk karakterű, gazdag ízvilágú, sohasem túlzó tanninú és nem utolsó sorban minden fajtával megtalálja az összhangot, kiváló házastárs – így nyilatkozik Takler András, ha a kékfrankosról van szó. A fajtát egyediség jellemzi, nem hiába az elsők között tartják számon a Szekszárdi borvidéken.
 
A Takler Pince szortimentjében számos helyen találkozhatunk a kékfrankossal. Készítenek belőle rozét, fajtabort, dűlőszelektált és házasított tételeket is. Takler Andrással beszélgettünk, hogy a pincészetükben milyen szerepet kap a fajta.
Mikor készítettetek először kékfrankost, illetve melyik dűlő terméséből?
Az első fajtatisztán palackba került és forgalmazott kékfrankosunk 1995-ben készült, a Hidaspetre dűlő közel 20 éves tőkéiről. A 90-es évek egyik legjobb évjárata volt, bár mai fejjel még többet ki tudtunk volna hozni belőle. Az első ezüstérmünket köszönhetjük neki a XXV. Országos Borversenyről.
Ilyen egy tökéletes házastárs
Takler család: Takler András, Takler Ferenc és ifjabb Takler Ferenc (balról jobbra)
Miért tartjátok számon az elsődleges fajták között Szekszárdon a kékfrankost?
Amellett, hogy különleges illat-, íz karaktert tud mutatni, a legmegbízhatóbb fajta is. Erre kiváló példa az idei és a tavalyi hűvösebb, csapadékosabb évjárat. Az egyedüli kékszőlőfajta, amely szinte hibátlanul hozta e két, a szőlészeket és borászokat is igencsak próbára tevő évjáratot. Mindig szép illatú, élénk karakterű, gazdag ízvilágú, sohasem túlzó tanninú és nem utolsó sorban minden fajtával megtalálja az összhangot, kiváló házastárs! Tökéletesen megfelel a mai kor elvárásainak. A legkönnyebb elfogadtatni a sokszor igen kritikus európai fogyasztókkal, de még a szakemberekkel is.
A legtöbb házasított borotokban is szerepet kap ez a fajta, miért?
Sok küvé borunkban meghatározó a kékfrankos jelenléte, legyen az a Trió, a Bikavér, vagy éppen a Bartina. Már 1997-ben amikor az első Triót megalkottuk rájöttünk arra hogy ez a bor az elegancia és a lendület záloga. A Bikavérben is ő adja meg az alaphangot a "zenekarnak", a Bartinában már inkább csak aláfest a világfajtáknak, a Regnumban pedig csak pimaszul belemosolyog a megszokott bordeauxi képbe. Bármelyik feladatra kiválóan alkalmas.
Mesélnél a minden 50 Évben Kékfrankosotokról?
Életünk eddigi legnagyobb bora ez a késői szüretelésű száraz kékfrankos a csodálatos 2007-es évjáratból. Mindenből van benne bőven, ezáltal egy rendkívül komoly és összetett illat - íz világot mutató bor, amely élénk savtartalmának köszönheti páratlan harmóniáját és fiatalos lendületét. Sokan a "magyar Amarone"-nak nevezik. Egy ilyen bor nagy valószínűséggel csak egyszer adatik meg egy borász életében. Ezért is kapta a Minden 50 Évben nevet Alexander Brody-tól, aki a reklámszakma világszerte elismert szakembere. Összesen 1700 db egyedi sorszámmal ellátott palack készült belőle. Az idei évben, Londonban aranyérmet és a legjobb magyar vörösbornak járó "Regional Trophy"-t is elnyerte.
Ilyen egy tökéletes házastárs
A Minden 50 évben és a Görögszói Kékfrankos palackjai
2009 óta dűlőszelektált kékfrankost is készítetek. Miért ezeket a területeket választottátok ki erre a feladatra?
A bátaszéki Szenta-völgyet és a szekszárdi Görögszót találtuk eddig erre a legalkalmasabbnak. Mindkét terület rendkívül jó adottságú mind a fekvést mind pedig a talajadottságokat tekintve, gondolok itt elsősorban a vörösagyagra. Nagyon szigorú terméskorlátozást alkalmazunk, amely tőkénként nagyjából 1 kg-ot jelent. Tökéletes érettségben szüretelünk, majd az összes fürtöt átválogatjuk egy speciális asztalon. Az igen kíméletes erjesztés után elsőtöltésű franciahordókban érleljük őket évjárattól függően nagyjából 15-16 hónapig. Ezután közel egy évig pihennek a palackozás után, mielőtt forgalomba bocsátjuk őket.
Ha a borkedvelők megkóstolják a dűlőválogatásokat, milyen különlegességet érezhetnek akár a reserve kékfrankosotokhoz képest?
Szélesebb horizontot, komolyabb beltartalmat, gazdagabb, szofisztikáltabb illatot és zamatvilágot mutatnak ezek a borok. Igazi egyéniségek.
 
Mit tartotok a legnagyobb sikernek, amit eddig elértetek a kékfrankos fajtával?
A 2003-mas Noir Gold Aranyérmét 2005-ben a bordeauxi Citadelles du Vin-en, valamint kétszer választották Magyarország csúcs vörösborai közé a VI. és VII. Pannon Bormustrán.
A 2009-es Szenta-völgyi Kékfrankosunk "Vörös csúcsbor" elismerését a legutóbbi Pannon Bormustrán és a "Legjobb magyar Kékfrankos fajtabor" különdíját a 14. Vinagorán. Az ugyancsak 2009-es Görögszói Kékfrankosunk 89,5 pontját a Tasted Magazine-ban.
Természetesen a Minden 50 Évben Kékfrankosunk aranyérmét és regionális trófeáját a Decanter World Wine Awards-ról. Talán a legtöbb nemzetközi sikerünket köszönhetjük e csodálatos szőlőfajtának.
Ilyen egy tökéletes házastárs
Takler Pince belülről
Milyen jövőt jósoltok a borvidéken és a pincészetnél a kékfrankosnak?
Nagyon komolyat, ez nem kérdés. Ez már most is látszik az eddigi tapasztalataink alapján. Akármelyik export piacunkat nézem, tárt karokkal fogadják a kékfrankosainkat legyen szó Európáról vagy éppen a tengerentúlról, Kanadáról, Kínáról, Hong-Kongról. Nem beszélve a házasításokról, gondolok itt elsősorban a Bikavérre, amely komoly kékfrankos nélkül elképzelhetetlen, hiszen ez adja meg a gerincét e tradicionális borunknak. De vehetjük a rozét vagy épp a könnyed, jó-ivású vörösborokat is, amelyeknek ugyancsak egyik alap pillére ez a csodálatos fajta.
Épp must dolgozunk egy Szekszárdi "Nagy bor" megalkotásának szabályrendszerén a borásztársakkal és, ha nem is értünk még mindenben egyet, de a kékfrankos minimum 25 %-os kötelező részarányában igen.
A kékfrankos tud igazi arcot és egyedi fazont adni a szekszárdi házasításoknak, tehát ebből egyenesen következik, hogy a borvidék jövőjét is nagymértékben meg fogja határozni, valamint a hovatovább magyar vörösborokét is.
Winelovers borok az olvasás mellé