Ősszel is jól jönnek a könnyű fehérborok

Gonda György
2016. október 21., 19:52


A Borkollégium programja egy újabb, bevezető kóstolósorozattal bővült. A témakörök kialakítása a borok egyik alap felosztását követi: típusonként mutatják be őket, az üde fehérboroktól kezdve, a testes vörösökön át, az édesekig.
Ősszel is jól jönnek a könnyű fehérborok
Lássuk be, hogy a borokal való ismerkedésnek talán nincs is kellemesebb módja, mint megfelelően kiválasztott, az adott csoportba tipikusan beleillő borok segítségével megismerkedni egy-egy stílus jellemzőivel, a technológiával, miközben kulcsfontosságú ismereteket lehet kapni a kóstolás megfelelő módszeréről, és a borelemzés legfőbb lépéseiről.
 
A Borkollégium új kóstolósorozata emellett azoknak is jó alkalmat kínál, akik később át akarnak nyergelni egy-egy másik paripára: ha már az illatos, könnyed borokkal közelebbi a viszony, minimális kockázattal jöhetnek például a bordói királyok.
A jó minőségű, ismert termelőktől választott, könnyen beszerezhető borok adják a kóstolás gerincét, amelyek segítségével igyekeznek egy minőségi szintet is beállítani az ismerkedni vágyóknál. A kóstoló keretében szóba kerülnek persze az árkategóriák, az eltarthatóság kérdése, és a borászatokról is esik pár szó.
 
Az első alkalom tehát az üde fehérborokról szólt, ahol az illatos borok jellemzői mellett szó esett a reduktív technológia alapjairól, kóstolási gyakorlatról, és persze nem maradhatott ki az olaszrizling sem. Sánta Zoltán, AIWS, a Borkollégium oktatója lendületes, élvezetes előadása sok embert vonzott, akik bepillantást nyerhettek az élvezeti borfogyasztáson túli világba is.
 
Ősszel is jól jönnek a könnyű fehérborok
 
Egyértelműen látható, és érezhető volt, hogy sokaknak felcsillant a szeme, hogy mennyi minden rejtőzik egy palack bor mögött, és kedvet is kaptak, hogy tovább folytassák az ismerkedést, már egy alapfokú kurzuson. Megláthatták, hogy egy WSET képzésen miként kóstolunk, milyen szempontok játszanak nagyobb fontosságot, és mennyi minden más kell a jó borhoz, az aromatikán kívül. Remélhetőleg azok is kaptak kellő tudást, ahhoz, hogy a könnyű fehérborok jelentős tengerében biztosabb kézzel navigáljanak, akik csak egy kicsit jobban el akarnak igazodni a borszaküzletek polcain.
 
A két óra elsőre kevésnek tűnhet ennyi ismerethez, de egy biztos kezű oktató jól tudja rendezni azokat az információkat, amelyeket muszáj átadni ahhoz, hogy mindenki elégedetten távozzon.
 
Irány a következő téma, az érlelt fehérborok, patinás névsorral!
Winelovers borok az olvasás mellé