Somogy számára a gasztronómia a kitörési pont

Borászportál
2014. április 28., 12:59


Helyi érték - Dél-balatoni pincészetek mutatták be boraikat a környékbeli vendéglátósoknak. Sajnos a tónál található éttermek itallapján elvétve találni helyi borokat. A balatonföldvári bemutatón Witzmann Mihály, a térség kormánypárti politikusa azt hangsúlyozta, hogy Somogy számára a turizmus, a mezőgazdaság és a gasztronómia gazdasági kitörési pont lehet.
Somogy számára a gasztronómia a kitörési pont
 
Vörös, rozé vagy fehér, netán egy könnyedebb gyöngyöző bor - a dél-balatoni borvidék pincészeteinél mindegyik megtalálható. Ráadásul a legjobb minőségben kínálják isteni nedűiket a gazdák, hiszen a Balaton speciális mikroklímájának köszönhetően kiválóan teremnek itt a szőlőfajták - írja a SomogyTV.hu.

A mi lehetőségeink elsősorban a turizmusban, a mezőgazdaságban, illetve az erre építhető feldolgozóiparban nevesítve például a szőlészet, és az erre épülő borászatban keresendőek. Az utóbbi években, vagy évtizedekben azt hiszem, hogy a Dél-balatoni Borvidék a borászainak a teljesítményének, szorgalmának, a munkájának köszönhetően nagyon nagy eredményeket ért el. mondta Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Dacára az egyre gyarapodó dél-balatoni elismeréseknek, csak elvétve találkozhat a turista igazi balatoni nedűvel a helyi éttermek kínálatában. Ezt megerősítette Pócz József, a Pócz Pincészet tulajdonosa is: "Nagyon ritkán keresik balatoni vendéglősök a boraimat, a saját személyes tapasztalatom az, hogy fönn, a kishegyi pincémnél sokkal többször találkozom budapesti vendéglősökkel, akik megjelennek nálam és megkóstolják a boraimat. És akkor ott a személyes találkozás során azt mondják, hogy ebből és ebből rendelnek."
 
A helyi étterem tulajdonosok számára az ár a meghatározó, így inkább megrendelnek egy olcsóbb, de nem helyben készített nedűt, mintsem balatoni szőlészettől vásároljanak - mondják a boros gazdák. Ezen változtatna a Dél-balatoni Borút Egyesület, ezért is hirdették meg a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülettel közösen már második alkalommal a bormustrát.

Tavaly is csináltunk egy ilyen rendezvényt, és a tapasztalatunk az, hogy egy 20-30%-os növekedés történt. Ezt szeretnénk folytatni és úgy gondoljuk, hogy sikeresen fogunk a vendéglátósokkal közös nevezőre jutni - tájékoztatott Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

A borfogyasztás az elmúlt években felértékelődött. Nem csak presztízs minőségi magyar bort fogyasztani, de a mezőgazdasági bevételek alakulása is a nedűk felfutását jelzi. Míg 2012-ben a mezőgazdaságon belüli bevételekből a borászat 30 milliárd forintot tudhatott magáénak, addig 2013-ban már 39 milliárd forintnyi bevételt produkáltak. A szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozó gazdák célja pedig az, hogy ne csak messze földön legyenek híresek boraik, hanem szűkebb hazájukban, a Balatonnál is.
Winelovers borok az olvasás mellé