Génjeink miatt rendelünk pörköltet sörrel

MTI
2011. augusztus 09., 14:19


A nyugati emberek genetikai ok miatt vágyódhatnak jobban a zsíros ételekre és az alkoholos italokra, mint a keletiek - idézte skóciai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Génjeink miatt rendelünk pörköltet sörrel
 
Az Aberdeen-i Egyetem genetikusai szerint egy étvágyat és szomjúságot szabályozó gén másként kapcsolódik be az európai és másként az ázsiai embereknél. Alasdair MacKenzie kutatásvezető feltételezése szerint az európaiak ezért hajlanak jobban arra, hogy zsírosabb ételeket, alkoholos italokat válasszanak. A kutatók egy 29 aminosavból álló peptidet, a galanint kódoló gén be- vagy kikapcsolt állapotát vizsgálták. Ez egy olyan agyterület szabályozásában vesz részt, amely különböző ételek iránti vágyban játszik szerepet. A gén erősen aktív állapotában a hordozója jobban vágyódik a nagyobb energiatartalmú, zsíros ételekre. "Az a tény, hogy a gyengébben bekapcsolt állapot gyakrabban fordul elő ázsiaiaknál, mint európaiaknál, arra utal, hogy ők kevésbé hajlanak az ilyen választásokra" - tette hozzá MacKenzie. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A kutató úgy véli, hogy a hideg téli időszakban a korai európai ember számára előnyösebb volt a gén nagyobb aktivitása, mert segítette, hogy szervezete energiaraktárát megfelelően feltölthesse, ami bizonyosan túlélését jelentette. A galanin az agy amygdala nevű régiójában is termelődik, ahol a félelmet és a szorongást is kontrollálja, ezért szintjének megváltozása hatással van az illető érzelmi állapotára is. Az eredeti tanulmányt a Journal of Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban tették közzé.
Winelovers borok az olvasás mellé