Pezsgős-tonhalas spagetti

Németh Richárd
2011. augusztus 10., 15:46


A Taschner Bor- és Pezsgő Kft. 16 hektáron gazdálkodik, és három féle palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőt készít. Minket ezek közül most a 2007-es Chardonnay érdekelt. Nemcsak azért, mert ez a tétel lett 2010 legjobb pezsgője, hanem mert úgy hallottuk, a tonhalas spagettit érdemes vele megbolondítani.

Pezsgős-tonhalas spagetti
 
Elkészítési mód:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok bele sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártás hozzávalóit. A tonhal-konzervet lecsepegtetem, de az olaját nem öntöm ki, hanem beleteszem egy közepes méretű, mélyebb serpenyőbe vagy lábosba. A tonhalat apró falatokra szedem egy villával, de nem kell nagyon ügyködni rajta, mert magától is könnyen szétesik pici darabokra. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom, a kapribogyót lecsöpögtetem, és apróra vágom a kaprot. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Ha már lobogva forr a tészta főzővize, beleteszem a spagettit, és elkezdem kellemesen harapható puhaságúra főzni.
Mialatt kifő a tészta, megcsinálom a mártást. Az olajos serpenyőbe beleszórom az újhagymát, méréskelt tűzön kevergetve néhány perc alatt megfonnyasztom, hozzárezelem a fokhagymát és amint megérzem az illatát, lehúzom a serpenyőt a tűzről.
Jöhet bele a kapribogyó és a pezsgő. Visszateszem a serpenyőt a tűzhelyre, erősítek a tűzön, és megvárom, amíg a pezsgő sistergése alábbhagy, azaz az alkohol nagy része elfő belőle.
A pezsgős-kapribogyós hagymához hozzáadom a tejfölt, a tejszínt. Picit megsózom, bőségesen megborsozom, és hozzáreszelem a citrom héját. Az egészet összekeverem, és végül hozzáadom a tonhal darabokat is.
Mérsékelt tűzön 1-2 perc alatt összefőzöm a mártást. Amíg fő a mártás, a nagy csokor kaprot apró darabokra vágom, és a felét hozzászórom a mártáshoz.
Ha a spagetti megfőtt, lecsepegtetem, és beleforgatom a pezsgős-tonhalas mártásba. Néhány keveréssel összemelegítem őket, és ha úgy látom, hogy túl sűrű a mártás, teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.
Tálaláskor a spagettit megszórom a maradék apróra vágott kaporral.
Az alábbiakban egy a 2007-es Taschner Soproni Chardonnay-ról írott kritikát közlünk.
„Van, ahol ismert dolog, hogy a pezsgő a borok arisztokratikus bálján a művészeti díjat mindig elnyeri és nincs semmi mi élénkítőbb lenne, mint egy Champagne-ból tanult módon elkészített bor, a legszebb évjáratból.
Szép, közepes intenzitású sárga szín, intenzív gyöngyözéssel. Visszafogott, de tetszetős autolízises illat, toastos karakter. Friss és érlelt egyszerre. Finom szénsav, integrálódott savak, telt, egyensúlyban lévő szép pezsgő. Sopron 2007-es Chardonnay Non Dosé pezsgője, már másodszor csábítja el a tradicionális pezsgők imádóit, az újabb évjárat selyemszál finomságú buboréklabdáival, ahogy a forrás-tiszta illattal együtt érkezik a gazdagság most ízben, ásványokban fürdik a gyümölcs leve a robbanásig feszült palackban, a szabadulást figyelve, mikor szusszanhat végre egy nagyot. Taschner Kurt Sopronja, mára már Sopron Taschner borászata a világ legérdekesebb pezsgőborainak rezidenciája.” H. L.
Winelovers borok az olvasás mellé