Mediterrán étrenddel évekkel tovább élhetünk

Borászportál
2011. december 28., 22:49


Sok zöldség, sok gyümölcs, hús helyett főként hal, napi egy pohár bor és az átlagosnál akár évekkel tovább élhetünk – állítják a Göteborgi Egyetem kutatói legújabb, a napokban publikált tanulmányukban. Az úgynevezett „mediterrán étrend” gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása révén pedig gátolja a szabad gyökök képződését, melyek többek között a daganatos megbetegedések előidézéséért is felelősek.
Mediterrán étrenddel évekkel tovább élhetünk
 
A Göteborgi Egyetem kutatói több ezer, jelenleg a hetvenes éveiben járó ember egészségét követik nyomon immár több mint négy évtizede, következtetéseiket ezekből vonták le – írja a The Daily Telegraph. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Az Age című szakfolyóiratban közzétett dolgozatuk megállapítása szerint 20 százalékkal növeli a hosszú élettartam esélyét, ha valaki tartósan mediterrán étrenden él. Ebben az étrendben sok a gyümölcs, a zöldség és a magvak, rendszeresen fogyaszt halat, aki követi, viszont csupán mérsékelten fogyaszt húsokat és tejtermékeket, ugyanakkor az étkezésekhez egy-egy pohár bor is engedélyezett.
Három tanulmányt végeztek a kutatók a témában, a svéd résztvevőkön kívül dánoknál is vizsgálták a mediterrán étrend hatását, sőt egy csak gyerekek bevonásával készült elemzést is készítettek.
Gianluca Tognon kutatásvezető elmondta, hogy az étrend előnyei az ételek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásában rejlenek. Mint Tognon hozzátette, az előnyös hatások már a gyerekeknél is észrevehetők.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé