Újévi böjt, avagy táplálkozzunk "belülről"!

Borászportál
2012. január 02., 16:32


A böjt az egyik legjobb természetes gyógymód, mellyel a féktelen karácsonyi lakmározások és a szilveszteri nagy borozások, pezsgőzések, pálinkázások után érdemes méregteleníteni, megújítani testünket. A böjt során „belülről”, szervezetünk raktárkészleteiből táplálkozunk, ezzel nemcsak fizikai, de lelki tehermentesítést is végezve.
Újévi böjt, avagy táplálkozzunk \
 
 
Salaktalanítással sok betegség megelőzhető
Télen lelassul az anyagcserénk, így a szervezetünkbe kerülő mérgek és képződött salakanyagok– melyek a karácsonyi időszak alatt és szilveszterkor hatványozottan jelentkeznek a féktelen evések-ivások következtében – nem tudnak kellőképpen kiürülni belőlünk. Ennek káros hatásai elsősorban sejtszinten jelentkeznek, mivel az oxigén- és tápanyagellátás ilyenkor a megrekedt salakanyagok miatt tartósan akadályoztatva van. Ennek következtében megbomlik belső egyensúlyunk, lanyhul az energiatermelésünk, következésképpen fáradtabbnak érezhetjük magunkat, s jelentősen csökkenhet teljesítőképességünk. Jelentkezhet még fejfájás, izomfájdalom is, de a rendszeres salaktalanítás elhanyagolása jó táptalaj lehet a civilizációs betegségek kialakulásának is, úgymint: gyomorfekély, allergia, cukorbetegség.
A megfelelő böjti étrend kiválasztásával segíthetjük belső szerveink munkáját a köztes – sok esetben toxikus – anyagcseretermékek eltávolításában, kilökésében. A böjti időszakban az eddig rendszeresen magunkba tömött ételek feldolgozására lekötött energia felszabadul és a szervezet belső gyógyító ereje teljes erőbedobással próbál szabadulni a lerakódott káros anyagoktól és mérgektől. Kidob mindent (a beleken, veséken, tüdőn és bőrön át), ami zavarja és megbetegítheti. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)

 
A böjt által a lélek is megtisztul
Amikor böjtölni kezdünk, először is létünk sérültségét tapasztaljuk meg, érezzük a kellemetlenségeket, a testi és lelki (!) melléktüneteket. Átmenetileg meglehetősen szerencsétlennek és megviseltnek is érezhetjük magunkat, de aki nem riad vissza ezektől a kezdeti tapasztalatoktól, idővel egyre több boldogító oldalát élheti meg a böjtnek. Amint a testünk kitisztul a böjt után, a koncentrálóképességünk és a memóriánk egyre inkább javulni kezd. Testünket az agy köti össze a lélekkel, és amikor az agysejtek megszabadulnak a mérgező anyagoktól, mi is megszabadulunk az idegeskedéstől, a szorongástól, a félelemtől. Szellemünk tiszta és szabad, gondolkodásunk logikus lesz. Éleslátásunk, realitásérzékünk megnő, ezáltal sokkal jobban átlátjuk a problémákat, és hamarabb megoldást is találunk rájuk. Érzékszerveink élesebbé válnak és a testünk rugalmasabb és energikusabb lesz. A valódi böjt pozitívan hat mind a testre, mind a lélekre és hozzásegít egy magasabb rendű léthez. Felébreszti a bennünk szunnyadó képességeket, kreatívabbá és frissebbé tesz. Megvalósítja azt, amit az ókori görögök úgy fogalmaztak, hogy ép testben ép lélek.
A böjt a test megtisztulásán át dimenziókat nyit meg a szellem és a lélek felé. Három nagy ajándékkal jutalmaz, testi, szellemi és lelki megtisztulással, amelyből csodás életerőt és egészséget meríthetünk. A rendszeres böjt és a természetes, megfelelő életmód segítségével megtalálható lelki egyensúlyunk, ami a modern élet legnagyobb adománya. Agyunk olyan lesz mint egy szivacs, ami minden új tényt és tudást magába tud szívni. A legfontosabb ajándék pedig, hogy olyan belső békességet és lelki nyugalmat kapunk, ami életünket fantasztikus élménnyé varázsolja.
Mennyi ideig böjtöljünk?
Orvosi szempontból úgy vélik, hogy a böjt 16 órával az utolsó étkezés után kezdődik. Azonban csak az böjtöljön hosszabb ideig, akinek a teste már hozzászokott a böjthöz. A hosszú böjtök nem kezdőknek valók. A böjtkúra olyan mélyhatású gyógymód, amely alapos ismeretet és tudást igényel. A tudatlan vagy felelőtlen koplalás súlyos következményekkel is járhat.
"Fent a hegyen az erdei házban silentiumot és böjtöt készülök tartani. Este nyolckor könnyű vacsorát eszem. Az emésztés éjjel tizenkettőkor fejeződik be. A böjt kezdete. Az egész következő nap, harmadnap délután négyig. Összesen negyven óra. … A gyomor lázongó követelőzését időnkint enyhén citromos vízzel kell csillapítani. Reggel és este tetőtől talpig megmosdani. Napjában egyszer a beleket ki kell mosni. Ez az egész. … Huszonnégy óra egyébként még arra se nagyon elég, hogy a böjt hangulata kifejlődjék. Nem elég, hogy a szüntelen emésztés félig ittas állapotában levő emberi szervezet kijózanodjék és az érzékenyebb hangoltságra képes legyen."
Hamvas Béla - Egy csepp a kárhozatból (részlet)
Attól függően, hogy mennyire érezzük erősnek magunkat, a böjt időtartama lehet 1-2-3-... -6 hét. A két-három hetes már észrevehetően jó hatással van közérzetünkre, aki pedig vallási ünnepként közelít a Húsvéthoz, annak a 6 hetes - 40 napos böjti időszak tökéletes lehetőség a testi mellett a lelki felkészülésre, bár ezzel ráérünk még…
De, ha ezek az időtartamok elkeserítően hosszúnak hangzanak, nem árt tudni, hogy akár pár napos böjtökkel is jó, érezhető hatást érhetünk el. Kisebb közérzetzavarok, mint amilyet például a karácsonyi és a szilveszteri étel-ital fogyasztás terén jelentkező túlkapások okoznak, remekül kiküszöbölhetők rövid, 2-3 napos méregtelenítések által.
Újévi böjt, avagy táplálkozzunk
Már a pár napos böjt is sokat segít
Azonban tanácsos hetente rendszeres böjtnapokat tartani, lehetőleg mindig ugyanazon a napon. Ez a módszer korhatár nélkül tehermentesíti a szervezetet, méregtelenít, általa elkerülhető a súlygyarapodás, megszépíthető a bőr, s megelőzhetők a civilizációs betegségek kialakulása.
Mikor tilos a böjt?
Vannak olyan egészségügyi problémák, körülmények, amelyek szigorúan kizárják a böjtölést. Ilyenek a
• daganatos betegségek,
• a májzsugor,
• a veseelégtelenség,
• az intenzív stressz,
• a pajzsmirigy-túlműködés,
• a terhesség vagy a szoptatás,
• a cukorbetegség,
• a tuberkulózis.
Ha a böjt valamilyen egyéb betegség gyógyítását szolgálja, akkor szigorúan csak orvosi irányítás mellett végezhetjük. 50 felett még egészségesen is érdemes kikérnünk az orvos véleményét a tervezett böjtkúra hosszáról és hatásairól.
Újévi böjti étrend:
1. nap: csak gyümölcs-, ill. zöldséglevet fogyasszunk sokszor a nap folyamán, de egyszerre csak egy-két deci mennyiségben. Lehet, hogy ez borzasztóan hangzik, de ki lehet bírni, hiszen tudjuk, hogy ez csak egy napig tart. Testünknek-lelkünknek pedig ez egy markáns jelzés, hogy itt kezdődik a kúra, most egy ideig másként étkezünk, így könnyebb is átállni rá, mint ha napokon át alkudoznánk magunkkal arról, hogy ma még ebből is szabad egy kicsit, meg abból is, majd holnaptól szigorúbbak leszünk. Könnyebb az első napot átvészelni, ha hétvégére vagy szabadnapra időzítjük.
Újévi böjt, avagy táplálkozzunk
A céklalé sokféle böjtkúra alapját képezheti
Zöldséglevek: répa-, cékla-, zeller-, burgonya-préslé és ezen levek keveréke.
Gyümölcslevek: Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs és zöldség egészséges és vegyszermentes legyen. A készen kapható levek helyett előnyösebb, ha mi magunk készítjük el gyümölcscentrifuga segítségével, és minél hamarabb - lehetőleg 20 percen belül -, lassan kortyolgatva meg is isszuk.
2. nap: nyers gyümölcsöket, zöldségeket beiktathatunk a folyadék mellé. (A lének ajánlottakból válogatva.)
3. nap: zsiradék nélkül párolt zöldségfélék, gyümölcsök, de már rizs (lehetőleg barna), egyéb gabonakásák, barna kenyér fogyasztását is bevezethetjük.
Következő napok: az előbbiekhez társulhat még minimális mennyiségben sovány szárnyashús, valamint sovány tej és tejtermék is, de aki hatékonyabb méregtelenítést szeretne, annak a hús fogyasztását nem ajánljuk a kúra végéig. Étkezésünk alapját végig a zöldségek, gyümölcsök és a gabonakásák képezzék (nagyon finomakat lehet készíteni zabból, kölesből, hajdinából, ezekbe bele lehet annyira szeretni, hogy később szívesen fogyasszuk őket kúrán kívül is).
A teljes kúra során hagyjuk el étkezésünkből a csokoládé, a kávé, a tartósított-, feldolgozott- és gyorséttermi élelmiszerek, a bor és más alkoholtermék, valamint a fehércukor fogyasztását. Az édesítést is vegyük minimálisra. Ha úgy érezzük, hogy nagyon muszáj, akkor használjunk barna cukrot (vigyázat! nézzük meg az összetételt: a legtöbb boltban kapható barnacukor finomított fehér cukorból készül, karamellel festve) vagy mézet.
A böjt végén tartsunk 1-2 felépítőnapot. A felépítőnapokon fokozatosan térjünk vissza a teljes értékű táplálkozáshoz.
Forrás: Paul C. Bragg: A böjt csodája; Édenkert.hu; Ötvenentúl.hu; Mindmegette.hu; Hamvasbéla.org
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé