Egyél szemetet, avagy terítéken a nagy magyar igénytelenség

Heti Válasz Online
2012. február 13., 12:56


Burgonyapüré pehely, fűszerkeverékek, zacskós leves, update kaják. Minden szart el lehet adni, csak kell hozzá egy nagy név, egy igazi gasztroguru, mondjuk a Gundel konyhafőnöke, Merczi Gábor, az "Oskar-díjas" (sic!) Benke Laci bácsi, az ország "legsármosabb sztárséfje", Kovács Lázár, vagy éppen a magyar gasztronómiai "megreformálója", Schobert Norbi. Szóval egy sor bohóc. Vinkó József írása (Heti Válasz).
Egyél szemetet, avagy terítéken a nagy magyar igénytelenség
 
Különös nyilatkozattal lepte meg a gasztronómia szerelmeseit Merczi Gábor. Miközben a szakmában mindenki a friss alapanyagok minőségéről, a hitelesség visszaszerzésének fontosságáról beszél, a sokat megélt Gundel étterem konyhafőnöke leteszi voksát a Knorr 1-2-3 Burgonyapüré pehely mellett.
Gundel tipp: egyél zacskós burgonyapürét!
A séf szó szerint a következőket állítja: "A friss burgonya kiválóan helyettesíthető burgonyapüré pehellyel." Az előregyártott termékek "egész évben ugyanazt a minőséget és színvonalat nyújtják, ami nem mondható el a szezonális friss termékekről. [...] Ráadásul a friss alapanyagok szállítása tízszer annyiba kerül, mint a kényelmi termékeké, sőt nincs szükség speciális raktározásra sem. A kényelmi termékek további előnye, hogy könnyen adagolhatóak, az adagolás tervezésével pedig racionalizálni lehet a beszállítást. Szintén fontos költségcsökkentési tényező, hogy a friss termékek feldolgozásával járó hulladék mennyisége is csökkenthető."
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 
 
Puff neki! Az is bolond, aki piacra jár, cipekedik, krumplit hámoz, aprít, főz. Mint Aldous Huxley Szép új világ című regényében a mottó: "Szóma, ha mondom, segít a gondon, már egy köbcenti helyrebiccenti." A varázsszer a mi esetünkben a Knorr Burgonyapüré pehely. Összetevői a burgonyapehely mellett (Merczi Gábor kedvéért, hátha nem tudná): emulgeálószer, dinátrium-difoszfát, kurkuma, nátrium-metabiszulfit, kurkumakivonat. Kicsit más, mint a mi derék kolompérunké.
A dologban nem az az elkedvetlenítő, hogy egy szakács (pénzszűkében) félkész terméket reklámoz (megtette más is), hanem az, hogy mindezt az ország legpatinásabb éttermének főszakácsaként teszi. Mintha nem tudná, hogy nagy elődje, Gundel Károly naponta hajnalban indult a piacra, és személyesen választotta ki a húst, halat, baromfit, zöldségféléket. Köztudott, hogy sertést tenyésztett, saját vágóhidat működtetett, kertészetet tartott fenn, a borospincék mellett még gombapincészete is volt.
Merczi Gábor kinevezésekor az étterem új vezetői hangzatos jelszót adtak ki: "Vissza a régi ízekhez!" A séf azt nyilatkozta, hogy hónapokat töltött a legendás Gundel-könyvtárban régi receptek után kutatva. Ott találta volna a Knorr 1-2-3 Burgonyapüré pelyhet?
Persze nem ő az egyetlen, aki elárulja hivatását.
Laci bácsi: az étel úgy jó, ha piros
Benke Laci bácsi, négyszeres olimpiai bajnok mestercukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere például évtizedek óta kínálja (mutató- és hüvelykujját huncut mosollyal összecsippentve) bográcskészletét, fűszerkeverékeit, receptes könyveit.
Egyél szemetet, avagy terítéken a nagy magyar igénytelenség
...mmm, bizony milyen finom...
Sokak számára még ma is ő a magyar konyha arca; az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége idején akadt miniszter, aki őt javasolta gasztronómiai főtanácsadónak. Hiszen többször is szerepelt a Guinness-rekordok könyvében (legnagyobb rántotta, legnagyobb gulyás), Oskar-díjas(!) mesterszakács (maga írja így a honlapján), és rogyadozó térdekkel ő adta át a Magyarok Asztala címet viselő, szürkemarhabőrbe kötött (százkilós) könyvet a Parlamentben a meghatódott Szili Katalin házelnöknek. Ebben pedig az áll fehéren-feketén, hogy "a magyar konyha világhírű". Laci bácsitól több sarkalatos gasztronómiai tétel is származik, ő nyilatkoztatta ki például azt a szentenciát, miszerint "a magyar embernek egy a fontos: az étele legyen piros". Tv2 főzőműsorában is feltűnt Laci bácsi mostanában érdekes aromájú brazil zselatint reklámoz (Czuki márkanéven), és egy ideje nem a Haza, hanem a Teletál Ételfutár szolgálatában áll. Működését figyelve világos, hogy nem a gasztronómiai globalizáció a legnagyobb veszély a "világhírű" magyar konyhára, ahogy a Venesz-díjas "mesterszakácsok" állítják, hanem éppen ők maguk: a nagy magyar igénytelenség.
Kovács Lázár: zacskós levest a meghitt vasárnapi ebédekhez
Az ügyeletes "sztárszakácsok" bármit megetetnek velünk. Kovács Lázár, "az ország legsármosabb sztárséfje" (ez az állandó jelzője, mint a görög hősöké) a Knorr Házias Levesalapjára mondja, hogy "íze akár az otthon készített levesé". A Knorr új terméke a következőket tartalmazza: nátrium-glutamát, dinátrium-gualinát (csecsemőknek, asztmásoknak nem ajánlott), xantángumi, tyúkhúspor, kurkuma, ételszínezék. Lázár chef egy kanállal hadonászva behízelgő mosollyal ezt a kotyvalékot ajánlja mint a vasárnapi ebéd csúcspontját. A reklámban többször hangsúlyozzák, hogy a termék "tartósítószert nem tartalmaz". Miért is kellene bele tartósítószer? A katyvasz eláll magától évekig.
Sági és Schobert, a bukottak
A szakácsok többsége észre sem veszi, mit művel. A gasztrokibic (Sági Szilárd, aki a Tv2 Hal a tortánjának házigazdája volt) kulináris tanácsokat osztogat az országnak, miközben nemrég alig tudott megszabadulni botrányosan rossz, többször befuccsolt Ráday utcai éttermétől. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség azóta leköszönt szakácselnöke nem érti, miért kifogásolja az újságíró, hogy Schobert Norbival köt együttműködési szerződést. Szerinte "Norbi sikeres üzletember, aki bebizonyította, hogy az ő munkássága is hozzátartozik a gasztronómiához". Prohászka vagy gittegyletnek tekinti saját szervezetét, vagy annyira tájékozatlan, hogy nincs tudomása róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt" megbírságolta Norbi Update termékeit. Nemcsak a leves hazudik ugyanis, hanem a péksütemény is, amit Norbi cukorbetegeknek ajánlott.
Szükségünk van a hitelességre, akár a levegőre. Különben úgy járunk, mint az egyszeri gyermek, aki, amikor megkérdezi a mamája, mit kér vacsorára, így felelt: "- Vizet, mama. Hozzá legfeljebb egy kis vágóhídi nyesedéket, gyártási szalonnát, E 450 adalékot, emulgeátort, guargumit. Ja, és ne felejtsd a xantángyantát se! - Ejnye, kisfiam, miért nem mondod, hogy Tesco párizsit szeretnél enni?"
Szerző: Vinkó József
Winelovers borok az olvasás mellé