Prémium borecet, az új hungarikum

Borászportál
2012. június 06., 12:13


Magyar termék - Magyarország is méltán büszkélkedhet prémium kategóriájú borecettel, gyümölcsecettel, s ennek a köztudatba emelésén dolgozik a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete.
Prémium borecet, az új hungarikum
 
A frissen megalakult szervezet már jelenleg is több mint 10 tagot számlál, köztük olyan jól ismert nevekkel, mint a Dobogó Pincészet, Ráspi, azaz Horváth József, vagy az Agárdi Pálinkafőzde.
Ételízesítő, orvosság, tartósítószer
A valódi bor-és gyümölcsecet-használatnak ősi tradíciója van Magyarországon, mely mára feledésbe merült. A 19. század végéig a zamatos gyümölcsecet a háztartások alapvető ételízesítőjének, tartósítószerének és orvosságának számított. Az egyesület célja, hogy összefogással újraélessze ezt a tradíciót, megújítsa a magyar ecetipart és visszahozza a köztudatba a minőségi bor- és gyümölcseceteket. – foglalta össze az egyesület küldetését Formanek Ferenc, az egyesület elnöke.
 
Védjegyet az eceteknek!
Ma a forgalomban lévő ecetek többsége biomasszából vagy kőolajszármazékból készül, mégis előfordul, hogy úgy jelennek meg a boltok polcain, mint valódi gyümölcsből készült ecetek. Ezek mindig tartalmaznak valamilyen hozzáadott adalékanyagot, pl. cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy ízfokozót, amitől megkapja a gyümölcsös jelleget az ecet. Ezért a szervezet rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecet gyártás szabályait, megakadályozva ezzel azt, hogy biológiai erjesztésű ecetet elő lehessen állítani mesterséges alapanyagból. A borokhoz hasonlóan meg kívánják határozni az előállítás körülményeit (az összetevők mennyiségét, az eljárást). El szeretnék érni, hogy csak helyi termelők borából készült borecet kaphasson például tokaji, szekszárdi, egri védjegyet. Fontosnak tartják továbbá a különböző minőségű borecetek minősítési kategóriákba sorolását.
Bio értékek
Az egyesület olyan gyártókat vesz fel soraiba, akik célkitűzéseként szerepel, hogy kizárólag biológiai úton, eredeti alapanyagból készítsenek bor- vagy gyümölcsecetet hozzáadott adalékanyagok nélkül. Szabó László, az egyesület alelnöke és az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője így
Prémium borecet, az új hungarikum
indokolta csatlakozásukat: – Ahogy a jó magyar pálinka, a kiváló minőségű bor- és gyümölcsecet is kizárólag első osztályú gyümölcsből készülhet. Fontosnak tartom, hogy részese legyek egy olyan együttműködésnek, mely főzdénkkel azonos értékeket képvisel.
A tokaji borecet már bizonyított
Bizonyítékául annak, hogy a borecet méltán sorolható a prémium kategóriájú termékek közé, az egyesület egyik tagvállalatának terméke elnyerte a „Superior Taste Award 2012” díjat. A 13 európai kulináris intézettel együttműködő, brüsszeli központú International Taste and Quality Institute minden évben megrendezi nemzetközi ízpróbáját, mely során Európa 60 legnevesebb, Michelin csillagos séfjéből és sommelier-jéből álló független zsűri kóstolja és értékeli a megmérettetésre beküldött portékákat. A szigorú követelményeknek idén 752 termék tudott megfelelni, közöttük a Tokaji Borecet Manufaktúra Muskotály Borecete.
Sokrétű gasztronómiai felhasználhatóság
Jó lenne, ha a hazai ínyenc fogyasztók magától értetődően nyúlnának a hazai borecetekhez és gyümölcsecetekhez, amikor például salátát komponálnak. A borecet, gyümölcsecet persze nemcsak salátába való, egyaránt használható mártásokhoz, húsételekhez, akár desszertekhez is. Segal Viktor séf úgy látja: hazánk gasztronómiai kultúrájában javuló tendencia figyelhető meg. A biológiai erjesztésű magyar bor-és gyümölcsecetek prémium kategóriás termékek, amelyek méltán képviselhetik hazánkat a külföldi piacokon is.
Összefogásra van szükség!
A pálinkához hasonlóan a magyar minőségi borecet piaci helyzetének megváltoztatása nagy kihívás a szakma számára, amely közös akaratot, fegyelmezett összefogást, tudatos piaci munkát és nagy befektetést igényel. Az Agrármarketing Centrum az első lépések megtételénél kívánt segítséget nyújtani az egyesületnek – – nyilatkozta Dr. Simon Péter, az Agrármarketing Centrum igazgatója.
Bor-és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete
„A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete azzal a céllal jött létre, hogy újjáélessze az egykori ecetgyártási kultúrát Magyarországon. Küldetésünknek érezzük, hogy ezen összefogással népszerűsítsük a minőségi bor- és gyümölcsecet fogyasztást, megismertessük az emberekkel a biológiai erjesztésű ecetek széleskörű gasztronómiai felhasználási lehetőségeit és egészségre gyakorolt jótékony hatásait.”
Vezető tisztségviselők
- Formanek Ferenc elnök
- Szabó László alelnök
- Serfőző Zsóka titkár
Az alapító tagok névsora
- Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Szabó László (ügyvezető) Két éve tervezik gyümölcsecet készítését, amely idén meg fog valósulni.
- Borecet Kft.: Formanek Csenge (ügyvezető): a Tokaji Borecet Manufaktúrát 2010-ben alapították Bodrogkeresztúron. A családi vállalkozás keretében működő manufaktúra kizárólag helyi termelők borából készít borecetet. A Tokaji Borecet Manufaktúra hazánk egyetlen borecet manufaktúrája. Alapeceteik furmintból, muskotályból és tokaji aszúból készülnek. Emellett készítenek fűszeres furmint, valamint mézes furmint és aszú ecetet is. Legújabb termékük az aszúból és must sűrítményből előállított balzsamecet. A jövőben erdélyi vadgyümölcsös balzsamecetetekkel szeretnék kiegészíteni kínálatukat.
- Bucsek András: vendéglátóipari vállalkozásában (Magtár Fogadó-Noszvaj) tulajdonos-séfként tevékenykedik. Saját felhasználásra valamint a vendégek felé történő értékesítésre vágott bele az ecetkészítésbe. Alapborai apósától, Thummerer Vilmostól származnak. A fehér és vörös balzsamecet mellett gyümölcsecet készítése is szerepel a tervei között.
- Dobogó Pincészet Kft.: Domokos Attila (ügyvezető, borász): balzsamecetet (Dobogó Ishtar) állítanak elő.
Formanek Ferenc: vállalkozó, az egyesület ötletgazdája.
- Grátz Gábor: hobby gyümölcsecet készítő.
- Ko-Duett Kft.: Peleskei Árpádné (ügyvezető): idén almaecet gyártásába kezdenek.
- Horváth József (Ráspi): étterem tulajdonos, séf, borász. A Gault&Millau Magyarország 2012-ben megválasztotta az „Év Gasztronómusának”. Kékfrankosból készít balzsamecetet, mely idén a 7. évében jár.
- Orbán Péter: 1991 óta foglalkozik bio salátaolajak előállításával. Az olajütést saját olajmalmában, a Gömör térségben, Dövényben végzi. A különböző magvakból készült bio olajok mellett bio almaecetet is készít.
- Dr. Ungváry Krisztián: történész és bortermelő. Szőlőterülete Tolcsva határában, a Vayi-dűlőben fekszik. A Tokaji Borecet Manufaktúrától vásárol borecetet, és abból készít balzsamecetet.
- Vámosinno Kft.: ügyvezető: Ficsorné Szöllősi Anna. Nyártól pálinkafőzésbe kezdenek. Jövőbeli terveik között szerepel gyümölcsecet készítése is.
Winelovers borok az olvasás mellé