Bort isznak a francia luxustehenek

Borászportál - MTI
2012. július 16., 14:12


Gasztronómia - Franciaországban naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek egyes marhák, hogy jobb legyen a húsuk. Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon "boldogok" lettek, a húsuk pedig elképesztően lággyá vált.
Bort isznak a francia luxustehenek
 
Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai. A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze 4 hónapon át kapják a "felborozott takarmányt". A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag - napi 2-3 deciliter - alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter - két palack - bort is ihatnak naponta.
 
A "takarmánybor" kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Genies des Mourgues falu szőlőiből származik. A „borissza marhák” luxushúsáért jó pár mesterszakács lelkesedik, a többi közt a Michelin-csillagos Laurent Pourcel. „Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy” - idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph című brit lap.
Winelovers borok az olvasás mellé