Ételfertőzés, ételmérgezés, rákkeltés - a grillezés veszélyei

Borászportál
2012. július 17., 08:56


Lakossági tájékoztató - Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyári hónapok különösen sok kockázatot rejthetnek magukban, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a grillezéssel kapcsolatos jótanácsokból is tájékoztató kiadványt állított össze.
Ételfertőzés, ételmérgezés, rákkeltés - a grillezés veszélyei
 
A veszélyek között szerepel az ételmérgezés, ételfertőzés vagy a rákkeltő anyagok keletkezése is.
A nyár a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja, melynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. Ezek az ételek nem csak finomak, hanem általában biztonságosak is, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk – szögezi le a NÉBIH.
 
A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertőzés, ételmérgezés, amely néhány órán – napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel, esetleg lázzal vagy még súlyosabb tünetekkel is járhat. A szabadtűzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, mely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléséhez.
A NÉBIH aktuális lakossági tájékoztató anyagában összefoglalja a grillezés során felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzését szolgáló, megszívlelendő jótanácsokat annak érdekében, hogy a kerti partikkal összekötött családi, baráti összejövetelekre csak kellemes emlékekkel gondolhassunk vissza.