A lecsó és a magyar paprika ünnepe

Borászportál
2012. augusztus 28., 16:00


Szentesi gasztrofeszt - A paprika és paradicsom hazájában idén is több száz lecsóval teli bográcsra számítanak a szervezők. A HUNOR COOP Zrt. jóvoltából 2012. augusztus 31. és szeptember 1. között immár 11. alkalommal rendezik meg a már hagyományosnak számító szentesi Lecsófesztivált.
A lecsó és a magyar paprika ünnepe
 
Már 11. éve rendezik meg a szentesi lecsófesztivált, amely annak idején kis családi napként, 5-6 bográccsal indult, és az elmúlt években 255 rotyogó bográcsra szélesedett. Az ország egyik leglátogatottabb Gasztro fesztiválján, a helyi Kála Coop Szupermarket környező utcáit elfoglalva fény derül, hogy mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó.  „Az idei fesztivál jelmondata: „Garantáltan mosolyt varázsolunk az arcára”, e mögött persze egy kis meglepetést is tartogatunk minden látogató számára. Bárki benevezhet a versenyre, ha van egy jó lecsó receptje és szeretne egy vidám napot eltölteni a színvonalas programokkal kísért rendezvényen.
Minden nevező csapat 1000 Ft-os vásárlási utalványt kap, melyet a rendezvény napján levásárolhat a helyszínen, a HUNOR COOP legmodernebb áruházában, az Apponyi téri Kála Coop Szupermarketben. A határon túlról, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból is jelezték már részvételi szándékukat főzni vágyó csapatok, de várnak még Csehországból, Németországból és Ausztriából is vendégeket” – mondta Mészáros Zoltán, a HUNOR COOP Zrt. vezérigazgatója.
 
„Idén is díjazzuk a főző csapatokat, az arany, ezüst és bronz fakanalak mellé értékes vásárlási utalványok is kisorsolásra kerülnek. Ebben az évben is szolgálunk kóstolójegyekkel, amelyeket minden idelátogató megvásárolhat, s ezt a főzőcsapatoknál, valamint az óriás bográcsnál egy tál lecsóra beválthat. A kóstolójegy bevételét cégünk a helyi Mentőalapítványnak, illetve a közelmúltban megalakult Hunor Mentőszervezetnek ajánlja fel” – tette hozzá a vezérigazgató.
A Magyar Paprika Napja
A Lecsófesztivál felvezetéseként augusztus 31-én Szentes Városában első alkalommal kerül megrendezésre a „A magyar paprika napja” is. A rendezvény házigazdája a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ), amely egyben a Lecsófesztivál egyik fő szponzora is. A Megyeháza Konferenciatermében előadásokat, bemutatókat szerveznek az idelátogató szakemberek részére.
Idén is különböző programokkal igyekeznek kedveskedni minden korosztálynak a fesztiválon. Pénteken délután a Tücsök zenekar ad gyermekkoncertet, 19 órától lesz szalonnasütés, este pedig fellép a Quantum XXL és Wolf Kati is. Szombaton a „Magyar áruk utcájában” az Agrármarketing Centrum támogatásával igazi hungarikumokat kóstoltatnak meg a nagyérdemű közönséggel. A gyermekprogramok mellett a Fesztiválra várják még a két szentesi születésű nevettetőt, Szőke Andrást és Badár Sándort, ők fogják felvezetni a lecsófőző versenyt. A talpalávalót a helyi művészeti együttesek mellett Bunyós Pityu és Komár László, a jókedvet pedig az Irigy Hónaljmirigy garantálja.
Winelovers borok az olvasás mellé