Kóstolja meg Magyarországot!

Borászportál
2012. szeptember 10., 13:47


Gasztroshow - Tizenötezer adag, hetven féle ételkülönlegességet főz harminchárom szakácscsapat szeptember 15-én a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai rendezvényen a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban.
Kóstolja meg Magyarországot!
 
A skanzen egyik legnagyobb rendezvényén a hazai séfgárdák mellett Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyarok lakta településeiről is érkeznek főzőmesterek, akik tájjellegű finomságokkal lepik meg az ínyenceket. Sőt a Magyarországon élő ruszin kisebbség szakácscsapata is ott lesz a torkos lakomán, és a múzeumfalu 19 portáján kínálja majd a népcsoport egyedinek számító eledeleit.
 
Az intézményvezető tájékoztatása szerint több "ételcsodát" is elkészítenek a konyhaművészek. Így például feltálalják a híres erdélyi vetrencét, amelynek alapanyaga a marhahús, szalonna, hagyma, fokhagyma, babérlevél, citrom, bor, tejföl és a liszthabarás. Debrecen környéki kanecetest szintén főznek: ez a különleges leves disznóhúsból, karikázott vöröshagymából, piros paprikából, sáfrányból és ecetből készül. Herőcét, csörögefánkot ugyancsak sütnek majd.
A múzeumfalu alkalmi szakácsai is a főzők között lesznek: a nők szabolcsi töltött paprikát és süteményeket készítenek, míg a férfiak slambucot főznek, illetve birka-kecskegida pörkölttel lepik meg a nehéz ételek szerelmeseit. És nem hiányzik a menüből a gulyás sem, a gulyáságyúban - ahogy Páll István fogalmazott - "ágyúba töltött csülkös bab" rotyog majd, óriási mennyiségben.
Kóstolja meg Magyarországot!
A nők szabolcsi töltött paprikát és süteményeket fognak készíteni, míg a férfiak slambucot főznek majd
Vadas és halas ételek ugyancsak készülnek, illetve desszertkülönlegességek koronázzák meg a felszolgált ételsorokat. A 33 főzőcsapat 70 féle ételének mintegy 15 ezer adagját háromszáz fős stáb szolgálja majd fel a Sóstói Múzeumfaluba látogatóknak. A vendégek kóstolójegyekkel ízlelhetik meg a gasztronómiai show-n feltálalt ételkülönlegességeket.
Winelovers borok az olvasás mellé