Magyar pisztráng mellé balatoni bor dukál

Borászportál
2012. október 02., 12:33


Programajánló - Idén már második alkalommal rendezik meg október 5. és 7. között a Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivált, amely a magyar pisztrángfogyasztásnak kíván hagyományt teremteni. A fesztiválon ezer kilogrammnyi pisztrángot terveznek sütni, amelyet többféle módon készítenek majd el: lesz tökmaggal sütött és füstölt pisztráng is.
Magyar pisztráng mellé balatoni bor dukál
 
Mezőssy Zoltán, a rendezvény főszervezője tájékoztatása szerint, a tapolcai karsztvizek országosan híresek voltak a pisztrángállományukról, de a bauxitbányászat leállítása után elapadt patak helyett most település déli városrészében találhatóak a pisztrángtelepek, amelyeket a híres tapolcai barlangokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 17 fokos karsztvízzel táplálnak.
 
Népszerűsítik a hal- és borfogyasztást
Tapolcán a halak mellett komoly hagyománya van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére: tíz neves környékbeli borház kínálja majd a Balatoni borvidékek jellegzetes borait péntektől vasárnapig.
A rendezvény ideje alatt a Borházak által kínált borokkal halételeket, házi sajtkülönlegességeket lehet fogyasztani, megízlelve egyebek közt házi réteseket, házi szörpöket, házi lekvárokat, miközben népművészek, kézművesek kínálják portékáikat.
Programok
A Malom-tónál pénteken este a megnyitót követően a Group'N'Swing zenekar koncertezik, majd 21 órától a HOBBY Nosztalgia Zenekar lép fel.
Szombaton reggeltől változatos családi és gyerekprogramokkal telik a nap: lesz vízibiciklis gyorsulási és akadályverseny a télen-nyáron állandó hőmérsékletű, 14-16 Celsius-fokos tavon és pisztráng kiszákolás. Délután fellépnek a Kinizsi Néptáncegyüttes gyermekcsoportjai, este héttől Péterfy Bori & Loveband zenekar, majd 21 órától a Sonny and his Wild Cows együttes Mr. Rhythm-and-Blues című műsorát hallgathatják az érdeklődők.
Vasárnap egész nap gyerkőc foglalkoztató és interaktív játékok várják a családokat, lesz ugrálóvár, akadálypálya és mászófal. Délután öttől a Pannónia Allstars Ska Orchestra lép fel.
Winelovers borok az olvasás mellé