Különlegesség - Amikor kinyitjuk a kis, kerek kaviáros tégelyeket, a látvány megtévesztő: apró, fehér és vörös színű gömbök. Amikor megkóstoljuk, az íz váratlan: bort eszünk. E gasztronómiai újdonság, a borkaviár szokatlan helyszínen, egy csokoládémanufaktúrában született...
A klasszikus bonbonkészítési eljárás során a főzés és a cukor hatására a bor elveszíti sajátos jellegét. Vanya Gábor, a „Vanya Artisan Products” Kézműves Manufaktúra csokoládémestere egy évvel ezelőtt olyan borvacsorákra készülő bonbonokkal kezdett kísérletezni, amelyek megőrzik a borok eredeti ízvilágát.
A kísérlet nem sikerült. Megszületett valami más: „Néha a legfurcsább ötlet, a legképtelenebbnek tetsző gondolat is oly erősen befészkeli magát az agyba, hogy az ember végül már megvalósíthatónak képzeli…” Borgyöngy? Gömbbor? Megszületett a borkaviár.
Három magyar pincészet borai vettek részt a kísérletben: Áts Pince Tarcalról, Wine Princess Pincészet Aradról, Kertész Családi Pincészet Etyekről. Ez utóbbi tulajdonosa, Kertész Zoltán kóstolta elsőként a saját boraiból készített borkaviárt: „Nagyon fontos volt számomra, hogy Gábor kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készíti a termékeit, hiszen számunkra is fontos, hogy természetes, naturális borokat kínáljuk vendégeinknek, partnereinknek.”
Áts Károly, a 2012-es Év Bortermelője bevallotta: „Amikor Gábor megkeresett a borkaviár ötletével, elég őrült gondolatnak tartottam. Azonban a kóstoló elgondolkodtatott, és végül is igent mondtam.”
Az aradi borász, Balla Géza az első találkozáskor csokoládékóstolóra számított: „Elém tettek egy kis tányért apró, csillogó, bordó gyöngyökkel. Megkóstoltam és felkiáltottam: Ez az én Kadarkám! Minden, a boraimból eddig készült édesség kicsit csalódás volt, a kaviárban azonban fellelhetők boraim jellegzetes ízei.”
2013. szeptember 4-én gyártó és borászok közösen mutatták be a gasztronómiai kísérletezés új, innovatív termékét a sajtó képviselői előtt. Kemenczei Andrea, az Andante Borpatika üzletvezetője nemcsak helyszínt biztosított a sajtófogadásra, hanem csapatával egyben ízelítőt is adott abból, milyen sokoldalúan használható a borkaviár akár önálló előételként, éttermi fogások kiegészítőjeként, édességek mellé, vagy az otthoni vendéglátás színesebbé tételére.
A készítő Vanya Gábor reményei szerint olyan prémium kategóriás, kézműves terméket állítottak elő, amelynek értékesítése során is igyekeznek a kedvező ár/érték arányt megtalálni.
Az újdonságok, különlegességek iránt fogékonyak és érdeklődők először a Budavári Borfesztiválon, az Áts, a Balla és a Kertész Pincészet sátrainál találkozhatnak a borkaviárral.
Az alábbi borokból készült eddig borkaviár (étek-ötletekkel à la Andante):
Áts Pincészet
Áts Cuvée - Birspürével töltött csokoládékehely
Szent Tamás Furmint - Libamáj pástétomos falat
Balla Géza Pincészet
Kadarka - Étcsokoládé kehely
Kadarissima - Málnakrémmel töltött csokoládékehely