BorDuett a sógorokkal

Csizmadia Miklós
2013. október 01., 15:08


Borvacsora summarium - Nem elég megszerezni. Megtartani is tudni kell. Általában ezt a mondást társas kapcsolatokkal összefüggésben szoktuk emlegetni. És milyen igaz. Az impozáns Dohány utcai Araz étterem igazgatója Kovács Ákos is alkalmazza; az ő esetében a társas kapcsolat az igényes borkóstoló tömegek bevonzását jelenti kulináris szentélyébe.
BorDuett a sógorokkal
 
BorDuett a sógorokkal
Az étterem bejárata sokat ígér
Azonban azt is tudja, hogy az Arazban rendre megrendezett BorDuett eseményeket mindig formálni kell, mindig egy kis pluszt kell adni az előzőhöz, hogy az emberek változatlan számban, sőt, egyre többen lépjék át az étterem küszöbét.
 
Az eddigi gyakorlaton változtatva az Araz borestek új koncepciót kaptak BorDuett név alatt; két magyar borász méri össze tudását, amely az ételkülönlegességekhez felszolgált borokban manifesztálódik. Kovács Ákos az első páros esten egy osztrák (Kolleritsch PincészetTieschen) és egy magyar borászatot (Bujdosó Pincészet – Balatonlelle) engedett a ringbe, hogy megküzdjenek a nagyérdemű kegyeiért. Itt nemcsak borvidékek, hanem országok is vetélkedtek egymással. Szigorúan a jó ügyért.
BorDuett a sógorokkal
Kovács Ákos (felül, középen) és csapata
Izgalmas párosítás volt. Amíg a tiescheni borokra döntően a markánsabb illat és a nagyobb test volt a jellemző, amelyhez hűvös, már-már hideg elegancia párosult, addig a szemesi boroknak könnyedebb, virgoncabb illata és íze volt. Akár csak egy balatoni nyár. Azonban a fő különbség mégsem ez volt számomra. Míg a Kolleritsch-borok, mint például a Weissburgunder 2012, úgy voltak gyönyörűek, hogy egyből, kendőzetlenül mutatták meg önnön valójukat, addig a Bujdosó borok folyamatosan változtak, újabb és újabb meglepetéssel kápráztattak el. Amikor az első korty után eldöntöttem, hogy a 2012-es Horgony chardonnay talán még túl fiatal és az illatok orgiája is elmaradt, a lecsengése meg olyan rövidnek tűnt, hogy még azelőtt véget ért mielőtt elkezdődött volna, a második kóstolásra már egészen más bort éreztem a poharamban. A gyümölcsös illatok egyre jobban elkezdtek mocorogni és a zamatok is előbújtak.  Amíg ezt kifejtettem az asztaltársaságomnak mintegy magam végső megnyugtatására harmadszorra is megkóstoltam a bort és újra megdöbbentem. Az első korty utáni élményeknek nyoma sem volt már. Helyette egy teljesen komplex, fajtajelleget hűen tükröző fiatal chardonnayt kóstoltam, amely nagy potenciált rejtett magában.
BorDuett a sógorokkal
Barka Áron (középen kötényben) és csapata
A felszolgált ételekhez valahogy mind a két pincészet borai illettek. Az ételek megálmodója és kreátora Barka Áron chef de cuisine volt. (Aki az őszibarack- krémleves vaníliás mandulaolajjal című kompozíciót például nyolc órán át készítette, csak hogy a lehető legnagyobb harmóniában legyen a felszolgált borok ízvilágával).
BorDuett a sógorokkal
Steier tál sonkával, sajtokkal
Az Araz esteket tehát a legjobb szívvel tudjuk ajánlani olvasóinknak, hiszen itt valóban hozzájuthatnak olyan megdöbbentően jó „harmadik íz” tapasztalatokhoz, amelyek csak egy bor és egy étel tökéletes harmóniája során keletkeznek.
BorDuett a sógorokkal
Az est egyik sztárja: enyhén füstölt harcsafilé veloutéban, diós burgonya rudakkal
Az Osztrák-Magyar BorDuett vacsora menüje
  • Köszöntő falatkák
  • Házi májkrém ropogós kenyéren
  - Kolleritsch Tau 2012
  - Bujdosó Frisecco 2012 (Királyleányka)
  • Steier tál sonkával, sajtokkal
  - Kolleritsch Zweigelt Rosé 2012
  - Bujdosó Rosé Cuvée 2012 (Pinot Noir&Cabernet)
  • Őszibarack- krémleves vaníliás mandulaolajjal
  - Kolleritsch Weissburgunder 2012
  - Bujdosó Horgony 2012 (Chardonnay)
  • Enyhén füstölt harcsafilé veloutéban, diós burgonya rudakkal
  - Kolleritsch Barrique Chardonnay 2011
  - Bujdosó Nemere 2009
  • Konfitált mangalicakaraj, káposztás gombóccal
  - Kolleritsch Zweigelt Klassik 2012
  - Bujdosó Sirály 2009 (Merlot)
  • Mákos-szilvás rétes, szedres étcsokoládé fagylalttal
  - Kolleritsch Zweigelt barrique 2009
  - Bujdosó Sirocco 2009
 
Winelovers borok az olvasás mellé