Észak és dél kéz a kézben az Araz-ban

Knap Gábor
2014. március 03., 17:04


BorDuett - Február végén folytatódott az Araz Étterem számunkra kedves Borduett sorozata. Ezúttal egy soproni és egy villányi pincészet boraihoz kreált Barka Áron Chéf de Cuisine szokatlan és kevésbé különleges falatokat.
Észak és dél kéz a kézben az Araz-ban
 
A két bemutatkozó pincészet a villányi Lelovits Tamás és a sopronból érkező és Jandl Kálmáné volt. Mindkettő fiatal vállalkozásnak mondható, de koránt sem hagyományok nélkülinek, hiszen mindkét borász felmenői már a szőlővel foglalkoztak.
A Lelovits Pincészet története a kilencvenes évek végén kezdődött. Az akkor 1 hektáros vállalkozás ma már 7,5 hektár területen üzemel, a villánykövesdi pincesor ismerői pedig bizonyára jártak is már Lelovitséknál. A családban hat generációra visszavezethető hagyomány a borászkodás. Főbb fajtáik az olaszrizling, a portugieser, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc és a syrah.
Közben elmondom, hogy könnyed tételekkel és falatokkal indult az este. Friss Lelovits olaszrizlinget és Jandl zöldveltelinit kaptunk ugyanis a marinált jégcsapretekkel koronázott kis szárnyas galantinok mellé.
A Janld Pincészetnél apa és fia képviselik a tipikus családi vállalkozást. Soproni termelőkként a fehérborok között jelentő náluk a zöldveltelini, hogyha pedig a vörösökről esik szó, természetesen a kékfrankos melyből 3 félét palackoznak. De van cabernet franc, merlot és shiraz boruk is…
Éhesen érkezni borvacsorára soha sem rossz dolog, de nem is ideális, hiszen alig bírtuk ki az első ételig – a fehérborokhoz kínált falatkák csak fokozták az étvágyat.
Észak és dél kéz a kézben az Araz-ban
Az már a töltött paptika, henger burgonyával. Pont, ahogy szeretem
Két szép rozé kíséretében érkezett a langyos harcsafilé roppanós salátával és cékla vinaigrettel. A Lelovits Rosé házasítás 2013 és a Jandl Kékfrankos rosé 2013 között rögtön kiszúrható volt a vacsora minden borpárosára jellemző észak-dél ellentét. A villányi rozé „meleg” illatú, szinte főtt gyümölcsök aromáit hordozza a másikhoz képest, a Jandl borban pedig a frissítő, hűvös jegyeket még egy kis hozzáadott szénsavval is sikerült fokozni.
 
Amikor megláttam a vacsora menüjét, bevallom őszintén, a következő fogást vártam leginkább. A gyerekkori kedvenc töltött paprika gourmet felfogásban történő megvalósítása egy Borbíróságon elköltött ebéd óta mozgatja a fantáziámat. Ezúttal hátszínnel töltötték meg a paprikát, és próbáltak olyan paradicsomszószt csinálni hozzá, amilyet én szoktam. Ez szép tőlük. :)
Az ételhez érkező Lelovits Portugieser 2013 és Jandl Kékfrankos 2012 fűszerei nem kelnek birokra a paradicsommal, hanem vidáman kergetőznek. A portugieser könnyed, frissítő, a kékfrankos pedig az illata alapján simán beillene hibiszkusz teának is, nagyon szép.
Észak és dél kéz a kézben az Araz-ban
Glazírozott borjúcsülök pirított rókagombával és gőzölt kenyérrel
A bemelegítés után jöttek a komoly dolgok: glazírozott borjúcsülök pirított rókagombával és gőzölt kenyérrel, hozzá pedig villányi pinot noir 2012, valamint a Jandl Missio 2012. Bevallom, az volt a tippem, hogy a könnyedebb boroknál Sopron, ahogy pedig haladunk a nehezebb tételek felé, Villány termése győz majd meg jobban. Ezzel szemben ebből a párosból nekem a Missio sokkal érdekesebbnek tűnt. A kékfrankos alapú borból illatban és ízben tömény, fűszeres, fekete, piros, érett gyümölcsök ömlenek. Az est egyik legjobb bora.
Különlegesség következik: egészben sült hátszín, miriggyel töltött raviolival és ribizliszósszal, hozzá Lelovits cabernet franc  2011 és Jandl cabernet franc 2010, utóbbi a Kraftner-dűlőből. Mondhatjuk, hogy a franc-hoz a ribizliszósz látatlanban is alapvető ötlet, de itt a lényeg sokkal inkább az, ahogy a borok szó szerint megfűszerezik a hátszínt, vagyis inkább együtt, egymást. A villányi franc hatalmas érett szedrekkel, parfümös, medvecukros aromákkal, kiváló savakkal és tanninokkal siet a hátszín segítségére (nem mintha nem boldogulna a husi a vörösbor nélkül), miközben a Jandl bor hűvös eleganciával, kék virágok illatával, kis mineralitással, szép fűszerekkel egészíti ki a képet.
Észak és dél kéz a kézben az Araz-ban
A hibátlan máktorta és a borokkal konkuráló csokihab
A borvacsorákon mindig a desszert előtt jön el ez, amikor még fokozni szeretnék a fokozhatatlant. Ebben az esetben füstölt meggyes máktorta érkezett, feketecsokoládé-habbal, hozzá pedig villányi syrah 2011-ből és egy shiraz 2007-ből.
A borok önmagukért beszélnek. A Lelovits, a várthoz képest egész halvány (értsd: nem mély) rubin színű, hibátlan szerkezetű, vajas, csokis, fahéjas, szegfűszeges vonalú, mediterrán bor. A Jandl pedig csodálatos, hűvös, némi palackos aromával bíró, de még egyértelműen felfelé tartó tétel. Kóla, fahéj, virágok, aszalt fekete gyümölcsök. Mindkettő bor fantasztikus a máktortához, azonban a csoki hab csersavassága és kesernyéssége már sok a shirazokéval. Meg persze telítődtünk is az ízekkel. Inkább el is indultunk haza.
A következő BorDuettet viszont már most nagyon várjuk! Márciusban a fehérborok kedvelőié a terep, hiszen a Badacsony és az Etyek-Budai borvidék két jól ismert képviselője látogat a Dohány utcába: a Borbély Családi Pincészet és a Nyakas Pince!
Winelovers borok az olvasás mellé