Világot meghódító vörösborokat készít a rozékirály

Fendrik Zsóka
2014. november 27., 21:12


"Egy véletlen folytán engedtem le az első rozém mustját." – mondja Dúzsi Tamás, aki alapvetően mindig vörösbort készített. Kevesebben ismerik erről az oldaláról a pincészetet, pedig a nemzetközi borversenyeken elért sikerek alátámasztják, hogy valamit jól csinálnak Szekszárdon.
Világot meghódító vörösborokat készít a rozékirály
 
Dúzsi Tamással, az Év Bortermelője díj egyik jelöltjével beszélgettünk. Kérdeztük legutóbbi díjaikról és arról, hogyan lett rozékirályból elismert vörösbor termelő a Szekszárdi borvidéken.
Világot meghódító vörösborokat készít a rozékirály
Dúzsi Tamás
Az idei Mundus vinin a Görögszói kékfrankos válogatásuk (2011) a legjobb vörösbor lett. Ezt tartják a pincészet elsődleges fajtájának, valamint dűlőjének?
Nekünk kezdetektől a kékfrankos a főfajtánk. A kilencvenes évek elején 3,3 hektár kékfrankos ültetvénnyel kezdtük a magángazdálkodásunkat a Sióagárd-Lányvár dűlőben. Erre a területre a nagyszüleim nagykozári nagygazdasága után, kárpótlás útján sikerült szert tennünk. (Sajnos a család kúriájába a TSZ központ költözött). Ekkor még nagyon kevesen hittek a fajtában, a legtöbben kannás bort készítettek belőle.
Én már a kezdet kezdetén hordóban érleltem, majd lepalackozva kínáltam a borkedvelőknek. Régen és most is készítek kékfrankos alapú küvéket. Ezek közül a legfontosabb az Óvörös cuvée-nk, ami az új bortörvény szabályai szerint birtokborként került forgalomba. Az elsők között kezdtem el komolyabb, érlelt kékfrankosokat kihozni a fogyasztók asztalára. Például egy hatos kartonban forgalmaztam a ’98-as, ’99-es és 2000-es évjáratokat.
Egy véletlen folytán sikerült, szerintem Szekszárd egyik legkiválóbb dűlőjében, a Görögszóban öregtőkés ültetvényt vásárolnunk. Nagyon jó fekvésű, a délkeleti lejtőkön helyezkedik el. Reggelente a kelőnap felszárítja területet, így a betegségek nehezebben telepednek meg a tőkéken. A talaj barna, humuszos lösz, amelyről kiváló termést tudunk évről évre szüretelni. Az idei évben kevesebb lett a mennyiség- negyed annyi-, de jó minőséget adott a dűlő.
Nagy megtiszteltetésnek éreztük, hogy az egyik legkomolyabb nemzetközi borverseny, a Mundus vini szakmai zsűrije felfigyelt erre a fajtára, és aranyérmet, valamint a "legjobb magyar vörösbor" különdíjat ítélte neki.
Világot meghódító vörösborokat készít a rozékirály
Szőlőültetvények
Az utóbbi időben több nemzetközi versenyen is kiemelkedő helyen végeztek a vörösboraik. Mit gondol ez minek köszönhető? Történtek változtatások a szőlőben vagy a pincében a borkészítést illetően?
Leginkább annak, hogy elküldtük a borainkat a versenyekre. A birtokon eddig is, és továbbra is törekszünk a precíz szakmai munkára. Régebben sajnos anyagi lehetőségeink korlátozták a megmérettetéseken való részvételt, kevesebb bort küldtünk, de szép eredményeket értünk el korábban is francia, német, spanyol és belga versenyeken.
 
Még mindig a legnagyobb hangsúlyt a rozékra helyezik? Vagy régen sem voltak túlsúlyban, egyszerűen a borkedvelők ezt helyezték előtérbe.
Alapvetően mi mindig vörösbort készítettünk, de egyszer túl kicsinek bizonyult egy erjesztő tartály, és engedtünk le mustot rozénak. Azt egy elegáns stílusban készítettem el, amely egyből elnyerte a fogyasztók tetszését a könnyedségével, frissességével.
Ez a tudtom nélkül egybevágott a francia rozékutató intézet által szorgalmazott stílussal, amit a fogyasztói vélemények alapján alakítottak ki, ennek köszönhető a hatalmas térhódítása a világban. Nagy elismerés, hogy az eredményeinknek köszönhetően - 27 cannes-i rozéérem - az utóbbi években tematikus kóstolókat tartanak a helyi szakembereknek és a fogyasztóknak a rozéinkból.
Világot meghódító vörösborokat készít a rozékirály
Dúzsi Tamás borok
Mennyire tartják fontosnak a borversenyeket? A hazai vagy a nemzetközi megmérettetések a mérvadóak?
Néhány haza, de többnyire a nemzetközi rangosabb borversenyeket tartjuk mérvadónak. Főként a visszajelzés miatt nevezzük a borainkat, ebből tanulunk, és innét tudjuk meg, hogy hol a helyünk a világban.
Melyik elért eredményükre a legbüszkébbek?
A német Mundus vini-n, a párizsi Vinalies internationales du vin-on és a bordeaux-i Citadelles du Vin-on kapott aranyérmekre és különdíjakra vörösboraink esetében, és természetesen a cannes-i rozé világversenyen elért 27 érmünkre. Valamint a svájci, spanyol és Rhone-völgyi fajta specifikus, mint a syrah, merlot, pinot noir eredményekre.
Büszkék vagyunk arra, hogy magyar és nemzetközi fajtákból széles skálán készült rozék, fahordós és barrique vörösboraink is szép helyet érnek el.
A hivatalos szavazással párhuzamosan lapunk is megkérdezi olvasóit, hogy ki kapja meg az Év bortermelője díjat. Amennyiben még nem szavaztál, ide kattints!