Csokimentes étrenddel hamarabb leszünk szívbetegek

Borászportál
2012. február 18., 08:29


Minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív-és érbetegségek ellen - derül ki a Clinical Nutrition szakfolyóiratban közzétett vizsgálat eredményeiből. Akárcsak a vörösbor, a csoki alapanyaga, a kakaóbab is tartalmaz olyan flavonoidokat, polifenol vegyületeket, amelyek megakadályozzák a szabadgyökök garázdálkodását testünkben.
Csokimentes étrenddel hamarabb leszünk szívbetegek
 
Már több korábbi vizsgálat kimutatta, hogy az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást. Luc Djussé és munkacsoportja most azt is igazolta, hogy a csokoládéfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 
 
Vizsgálatukban csaknem ötezer 25-93 éves ember egészségét követték nyomon. Egyértelműen kiderült, hogy minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív-és érbetegségek ellen. Azok viszont, akik nem a tömény csokoládét, hanem a csokimentes édességeket kedvelik, 37 százalékkal gyakrabban lesznek szívbetegek.
A 70 százalékos, vagy még töményebb csokoládé növeli az erek rugalmasságát, mérsékeli az érelmeszesedést, de sok kalóriát is tartalmaz, ezért más ételekhez viszonyítva arányosan kevesebbet kell enni.
Gary Kaplan, az Integrative Medicine intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy szervezetünkben az anyagcsere során igen sok szabad gyök keletkezik. A szabadgyökök olyan atomok, amelyeknek elektron hiányuk van és rongálják a sejtfal épségét. Ezek a szabadgyökök így játszanak szerepet az öregedésben, a rosszindulatú daganatos betegségek és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában.
Ezek oxidációs folyamatok és az antioxidánsok, melyek az egészséges táplálkozással jutnak szervezetünkbe, megakadályozzák a szabadgyökök garázdálkodását testünkben. "A tudományos kutatás meglepő eredménnyel járt. A fekete csokoládé alapanyaga, a kakaóbab több antioxidánst tartalmaz, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs" - mondta Kaplan professzor.
Tudta?
A vörösborban is számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával.
Forrás: Clinical Nutrition, Webbeteg.hu, VitaminStation.hu
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé