Szombaton végre újra minden az ország egyik kedvenc fehérboráról, az olaszrizlingről szól majd! Az Olaszrizling Október Nagykóstolón több mint 80 pincészet olaszrizlingjei kerülnek terítékre, a vendégbor pedig a rajnai rizling lesz.
A Corinthia Budapestben megtartott kóstolón az olaszrizlingből borokat készítő termelők két teremben mutatják meg a fajta kiemelkedő adottságait és változatosságát, valamint a legjobb rajnai rizling tételeiket.
Bor
A Winelovers Teremben 19 badacsonyi, 7 somlói, 6 mátrai, 2 villányi, 4-4 dél-balatoni és határon túli, valamint 1-1 neszmélyi és móri borászat mutatkozik be, míg a Borászportál Teremben Rizling Generáció 11 borásza mellett 13 balaton-felvidéki, 4 balatonfüred-csopaki, 3 egri, 2 hajós-bajai, 2-2 pannonhalmi és zalai, valamint 1 pécsi termelő olasz- és rajnai rizlingjei lesznek kóstolhatóak.
Gasztro
A borok mellé pedig finomságokkal is készülnek a szervezők, a Winelovers Teremben a Pellini remek kávékkal, a Budai Gesztenyés Étterem a tőlük megszokott szendvicsekkel, a Picual Delikát borkorcsolyákkal és kiváló teákkal, a Süss – Édes Élet pedig csokoládékülönlegességekkel várja a látogatókat. A Borászportál Terembe a Finucci Street Food Company hoz olaszos ízeket ínycsiklandó piadináival, és a Stelázsi is különlegességekkel készül.
Nyertes borok
A rendezvényre természetesen meghívást kaptak a Winelovers Rizling Teszt legjobbjait készítő borászatok is, így ők is ott lesznek, nyertes tételeikkel:
Olaszrizling:
Movino Rizling vlašský 2015 (Szlovákia/Felvidék) – Winelovers Terem, 28. stand
Hagymási Tamás Olaszrizling 2013 (Egri borvidék) – Borászportál Terem, 51. stand
A Borkollégium teremben három mesterkurzus várja azokat, akik többet szeretnének megtudni a rendezvény kiemelt fajtájáról. 14 órától Rizling Vlassky, welschriesing és grasevina: Határon túli olaszrizlingek címmel Káli Ildikó tart előadással egybekötött kóstolót, 16 órától Volcanic Olaszrizling from the view of a foreigner, címmel Robert Smyth mutatja be a legizgalmasabb vulkanikus olaszrizlingeket (angolul), 18 órától pedig Modern kihívások: A gyümölcsösség megőrzése a borokban címmel Szendei Gergő borász, szaktanácsadó hoz el máshol nem kósotlható tételeket.
A rendezvénnyel kapcsolatos további információkért ide kattints!