Így szárnyaltunk a kislaki szőlők felett

Borászportál
2015. augusztus 25., 21:42


A Bánom és a János-hegy környékét repültük be még a szüret előtt, augusztus végén, Szőlőskislakon, a Dél-Balatoni Borvidéken, ahonnan nem csak a Balaton déli partja, hanem a Szent György-hegy és a Badacsony is fantasztikusan látszanak. A tériszonyosok vigyázzanak!
Így szárnyaltunk a kislaki szőlők felett
Szőlőskislak térségében már a kelták és a rómaiak is készítettek bort. Ez nem véletlen, hiszen a település csak néhány kilométerre fekszik a tótól, ahol még simán érezhető annak jótékony hatása. A védett belső dombokon főképp déli, dél-nyugati, nyugati és keleti területeken nő a szőlő.
 

Jellemző talajtípus erre a lösz, amelyről azt szokás mondani, hogy a gyümölcscentrikus boroknak kedvez. De vannak itt kötött vályogtalajok is, amelyek gazdag ásványosságot biztosítanak a vidéken termő boroknak, amelyek fehér és kékszőlőkből egyaránt készülnek, de a környék egyik meghatározó termelője, Légli Géza szerint például a Dél-Balatonon a kékszőlők érzik magukat jobban.
Winelovers borok az olvasás mellé