Így szüreteltek nagyapáink

Borászportál
2015. szeptember 20., 21:12


A szüret az ősz legnagyobb gazdasági és társadalmi eseménye volt még a 20. század elején is. Nem csoda, hiszen valamennyi szőlője szinte minden vidéken élő embernek volt. A Fortepan segítségével idézzük meg az előző század szüreteit.
Így szüreteltek nagyapáink
Fotó: Mészáros Zoltán/Fortepan
A szüret időpontja a 18-19. században jellemzően valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon és Júdás (október 28.) napjáig.
 
A családok együtt, a hívott segítőkkel szüreteltek, a házigazda a munkáért cserébe pedig vendégül látta a segítőket. A szőlőszedés és a darálás, préselés végeztével jócskán fogyasztottak az előző évről maradt borból, és haza is vittek a frissen szedett szőlőből, mustból.
 
A történelmi bortermelő vidékeken szüreti mulatságokat, bálokat is rendeztek, sőt a múlt században és előző századokban a szüret idejére a törvénykezést is beszüntették.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
Winelovers borok az olvasás mellé