Minden napra egy aszú: Basilicus

Borászportál
2017. március 27., 07:54
Címkék:


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Basilicus
Basilicus 6 puttonyos Aszú 2013
 
Maradékcukor: 186 g/l
Sav: 8,6 g/l
Alkohol: 10%
Összmennyiség: 3000 palack
 
Minden napra egy aszú: Basilicus
 
A bordrogkeresztúri Lapis-dűlőben október elejétől kora novemberig tartó aszúszüretből származó szépen botritizálódott furmintszemeket 12 órán át áztattuk erjedő mustban: az elmúlt évtized legjobb évjáratából jellegzetes aszalt sárgabarackos jegyeket hozó, rendkívül gazdag és egyensúlyos aszúbor született.
 
A pincészetről:
Az újat, az ismeretlent nehéz elfogadni. Így van ez a löszös borokkal is. Jó húsz évvel ezelőtt a tisztán lösztalajon termett borokat még teljes elutasítás fogadta, s nem lehetett tudni miért. Aztán fény derült a titokra: a löszös borok merőben más ízvilágot képviselnek a már megszokott tokaji borokkal szemben. Ezeknek a boroknak ugyanis más a savassága, a karakteressége. Azóta eltelt húsz év, és úgy tűnik, hogy a borkedvelők lassan elkezdték felismerni, hogy milyen rejtett kincseket tartogat magában a löszös szőlőből készült bor.
 
A Basilicus Borkultúra Központ fő profilja a tokaj-hegyaljai régiót átfogó bortúrák szervezése, valamint rendezvény helyszín és teljes körű turisztikai szolgáltatás biztosítása. A központ 130 fő számára tud helyszínt biztosítani, legyen szó magánrendezvényekről (esküvő, születésnapi rendezvény), céges rendezvényekről ( tréningek, szakmai továbbképzések), szakmai rendezvényekről (mini borfesztivál, borkóstoló). A vendégek részére korszerű turisztikai, humán, illetve oktatási infrastruktúra áll rendelkezésre.
Winelovers borok az olvasás mellé