Minden napra egy aszú: Béres

Borászportál
2017. március 19., 10:02


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Béres
Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

Termőhely: Tokaj/Erdőbénye
Szüret időpontja: november
Szőlőfajták: 50% Furmint,50% Hárslevelű
Érlelés: 24 hónap gönci (136l) és szerednyei (225) tölgyfa hordóban, 36 hónap palackban
Palackozás: 2013.01.23.
 
Alkohol: 10,51%
Savtartalom: 10,1 g/l
Maradék cukortartalom: 130,8 g/l
 
Minden napra egy aszú: Béres

 
A borról:
Arany színárnyalatú bor, egészen tömény, koncentrált illattal. Érdemes neki időt hagyni, hogy a hordóban, palackban töltött évek után a pohárban kinyíljon. Ha ezt megadjuk, tapasztalhatjuk, ahogy egymás után méz, fűszerek és pörkölt olajos magvak bújnak elő a pohárból. Kóstoláskor érezhető, hogy az évjárat jellegéből fakadóan a savak teszik elevenné, még a jelentős cukortartalom mellett is. Az íz világban is tetten érhetőek már a harmadlagos, érlelési jegyek: datolya, kandírozott citrusok, avar és fűszerek töltik meg a kortyot. Ünnepi bor. 
A pincészetről:
A Béres Szőlőbirtok, a Béres Csoport új "cseppje" 2002-ben kezdte működését, Erdőbényén, 90 hektáros birtokon, melyből 45 hektár a termőterület. A szőlőterületnek, a Lőcse dűlő alján található 10 hektáros darabja "öregszőlő", 35 hektár pedig az új telepítés. A birtok a Bényei-medence dél-délnyugati kitettségű negyedében fekszik a Tolcsva-hegy a Fel-hegy és az őket összekötő Diókút oldalain. A 2009-ben termőre forduló új telepítésekkel együtt, erős terméskorlátozás mellett (3,5-5,5 t/ha) 1200-1500 hl (180-200 000 palack) éves termeléssel már mennyiségi oldalról is a jelentős tokaji borászatok közé sorolódik. A Tokaj Renaissance tagja.