A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Szeptember végétől egészen november közepéig tartó rendkívül száraz és meleg időszaknak köszönhetően beindult a botrityszesedés. A karakteresebb savtartalom fantasztikus alapot ad egy komplex botrityszes bor születéséhez. Soha nem látott egyensúlyú, dinamikus, gyümölcsös és selymes édes boraink születtek ebben az évjáratban.
Tokaj-hegyalján a 2007-es, 2008-as valamint a 2013-as esztendőt úgynevezett „kiemelkedő aszús évjáratként” tartják számon a borászok, szőlészek. Ez azt jelenti, hogy az időjárási viszonyok szerencsés alakulása folytán kellő minőségű és mennyiségű aszúszem keletkezett a fürtökön, így a hordókba, később palackokba is átlagon felüli mennyiségű, továbbá kiváló minőségű tokaji aszú kerülhetett a borvidéken.
A HOLDVÖLGY culture 2008 hatputtonyos aszú meghatározó pillanatai voltak:
2008. március-április 23. – Rügyfakadás
2008. június 5. – Virágzás
2008. július 5. – Fürtzáródás
2008. október.30. – Az alapbor szürete (Király és Becsek dűlő, kizárólag furmint)
2008. szeptember 15. – Az aszúszemek szüretének kezdete, zéta fajtával
2008. november 19. – Az aszúszemek szüretének utolsó napja
2008. november.20. – Az aszúszemek áztatása 24 órán keresztül
2008. december.18. – A bor kierjedésének vége
36 hónapos tölgyfahordó érlelés
2012. augusztus 15-17. – Palackozás (mindösszesen 10.920 palack)
4 év palackérlelés a Holdvölgy pincerendszerében
2016. június 14.- A 2008 Culture a Decanter World Wine Awards londoni világversenyen kimagasló, 93 pontos értékelést kapott.
2016. szeptember 8–11. – Első bemutatkozás a Budapest Borfesztiválon
2016. október 23. – A Culture 2008 palackok elhelyezése az újonnan átadott HOLDVÖLGY Millennium bortrezorban, a programban részt vevők első évi bor alapkészletének részeként
A pincészetről:
A Holdvölgy történetében a legtöbb aszút ebben az évjáratban szedtük, a birtok akkori 25 hektárjáról: összesen 7.761 kilogrammot, amelyből 5.393 kilogramm volt a furmint alapú zéta aszú szőlőszem. A mennyiségen túl a termésminőség is remek volt, mivel a száraz nyári hónapokat követő szeptember eleji esőzés beindította az aszúsodási folyamatot a még nem teljesen érett fürtökön is, ami savban gazdag, citrusos aromákat eredményezett, ideális botritisz fedettséggel. Ezt követően a szeptember végétől egészen november közepéig tartó száraz, meleg időjárás következtében a már aszúsodó szemek kiválóan koncentrálódtak.
A borról:
Vanilíával és sok gyümölccsel indít illatában, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz. Nagy ígéret, egy kimondottan „aszús” évjáratból.