Minden napra egy aszú: HOLDVÖLGY

Borászportál
2017. március 17., 08:16


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: HOLDVÖLGY
HOLDVÖLGY CULTURE 2008 Tokaji Aszú
Erjesztés: acéltartályban
Érlelés: 26 hónap hrdóban
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, zéta
 
Alkohol: 11,5 % vol. 
Cukor: 176,9 g/l 
Sav: 8,8 g/l
Illó: 1,03 g/l)
Cukormentes extrakt: 60.7 g/l
 
Minden napra egy aszú: HOLDVÖLGY
 
Évjárat:
Szeptember végétől egészen november közepéig tartó rendkívül száraz és meleg időszaknak köszönhetően beindult a botrityszesedés. A karakteresebb savtartalom fantasztikus alapot ad egy komplex botrityszes bor születéséhez. Soha nem látott egyensúlyú, dinamikus, gyümölcsös és selymes édes boraink születtek ebben az évjáratban.
 
Tokaj-hegyalján a 2007-es, 2008-as valamint a 2013-as esztendőt úgynevezett „kiemelkedő aszús évjáratként” tartják számon a borászok, szőlészek. Ez azt jelenti, hogy az időjárási viszonyok szerencsés alakulása folytán kellő minőségű és mennyiségű aszúszem keletkezett a fürtökön, így a hordókba, később palackokba is átlagon felüli mennyiségű, továbbá kiváló minőségű tokaji aszú kerülhetett a borvidéken.
 
A HOLDVÖLGY culture 2008 hatputtonyos aszú meghatározó pillanatai voltak:
  • 2008. március-április 23. – Rügyfakadás
  • 2008. június 5. – Virágzás
  • 2008. július 5. – Fürtzáródás
  • 2008. október.30. – Az alapbor szürete (Király és Becsek dűlő, kizárólag furmint)
  • 2008. szeptember 15. – Az aszúszemek szüretének kezdete, zéta fajtával
  • 2008. november 19. – Az aszúszemek szüretének utolsó napja
  • 2008. november.20. – Az aszúszemek áztatása 24 órán keresztül
  • 2008. december.18. – A bor kierjedésének vége
  • 36 hónapos tölgyfahordó érlelés
  • 2012. augusztus 15-17. – Palackozás (mindösszesen 10.920 palack)
  • 4 év palackérlelés a Holdvölgy pincerendszerében
  • 2016. június 14.- A 2008 Culture a Decanter World Wine Awards londoni világversenyen kimagasló, 93 pontos értékelést kapott.
  • 2016. szeptember 8–11. – Első bemutatkozás a Budapest Borfesztiválon
  • 2016. október 23. – A Culture 2008 palackok elhelyezése az újonnan átadott HOLDVÖLGY Millennium bortrezorban, a programban részt vevők első évi bor alapkészletének részeként

A pincészetről:
A Holdvölgy történetében a legtöbb aszút ebben az évjáratban szedtük, a birtok akkori 25 hektárjáról: összesen 7.761 kilogrammot, amelyből 5.393 kilogramm volt a furmint alapú zéta aszú szőlőszem. A mennyiségen túl a termésminőség is remek volt, mivel a száraz nyári hónapokat követő szeptember eleji esőzés beindította az aszúsodási folyamatot a még nem teljesen érett fürtökön is, ami savban gazdag, citrusos aromákat eredményezett, ideális botritisz fedettséggel. Ezt követően a szeptember végétől egészen november közepéig tartó száraz, meleg időjárás következtében a már aszúsodó szemek kiválóan koncentrálódtak.
 
Minden napra egy aszú: HOLDVÖLGY
 
A borról:
Vanilíával és sok gyümölccsel indít illatában, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz. Nagy ígéret, egy kimondottan „aszús” évjáratból. 
Winelovers borok az olvasás mellé