Minden napra egy vörösbor: Tiffán's Grande Selection 2011

Borászportál
2017. november 11., 07:00


Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták, így pedig a bordói stílusú vörösborok továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek közül a legmenőbbek ezúttal a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében mutatkoznak be. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Tiffán\'s Grande Selection 2011
A bor: Tiffán's Grande Selection 2011
 
A pincészet 1995 óta kizárólag a legnagyobb évjáratokban készíti a Grande Selecion-t, az utóbbi években a Kopár és az Ördög-árok terméséből. Az 2011-es évben a teljes alapanyag a Kopár-ból származik. Fajtaösszetétele: 50% merlot, 30% cabenet sauvignon, 20% cabernet franc, nagyon szigorú hordószelekcióval, ami soha nem jelent egy nagy mennyiséget, ebben az évben ez mindössze 1.200 palack készült. A 2011-es évben az egyes fajták rendkívül szép, fenolos érettséget mutattak. Az erjesztés hűthető acéltartályban 28 Celsius fokon történt, három hétig tartó erjesztéssel ill. héjon tartással. A két éves érlelés előbb francia barrique hordókban, majd 10 hl-es magyar tölgyfahordóban történt, így a barrique illat és íz nem telepedett rá a borra, hanem annak finom eleganciáját segítette. Az 50 % merlot kedvessé tette a bort, a cabernet sauvignon pikáns illatú és ízűvé, a cabernet franc finom lágyságot és dús érett tanninokat adott a bornak. A bor fejlődésének csúcspontjához közelít. Ez a bor elbűvölő kombinációja az erőteljes finomságnak és a hosszú élettartamnak.
 
A borászat: Tiffán Ede és Zsolt pincészete
 
Én magam legszívesebben a saját boraimat fogyasztom – és ki az a bolond, aki saját magának nem a legjobbat készíti?!