Minden napra egy vörösbor: Vylyan Duennium 2011

Borászportál
2017. november 18., 13:00


Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták, így pedig a bordói stílusú vörösborok továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek közül a legmenőbbek ezúttal a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében mutatkoznak be. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Vylyan Duennium 2011
A bor: Vylyan Duennium 2011
 
"A DUENNIUM a Vylyan Pincészet csúcsbora, amely kizárólag nagy évjáratokban készül a legszebb hordós tételek szigorú válogatásával. Nekünk a DUENNIUM a villányi szőlőből kibontható komplexitás legmagasabb szintje, a belső szépség kisugárzása, az alkotás öröme."

Összetett, mély, komoly tartású bor, amely energikus, élettel teli és elegáns. Egyszerre elmélyült és emelkedett - van súlya, ennek ellenére szinte légiesnek érezzük. Igazi egyéniség – villányisága letagadhatatlan, mégis „északi” jelleg, hűvös elegancia is jellemzi. A 2011-es évjáratban a cizellált, de határozott cabernet franc karakterhez a merlot bársonyossága, kereksége simul. A bor kerek egész, megingathatatlan egyensúlyú. Az érett tanninokba belesimuló vitális savai tartják a gerincét. Ez adja hosszú életűségét is, így érdemes pinceérlelésre is eltenni.
 

A borászat: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
 
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeik a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeiket 1992-ben telepítették és boraikkal 1997-ben léptek a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiájuk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik boraikban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használnak. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.
 
„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek.” - Debreczeni Mónika – birtokigazgató
 
Winelovers borok az olvasás mellé