A kijózanodás művészete


2005. szeptember 23., 11:48


A legjobb természetesen, ha megelőzzük a bajt és mérsékletesen mutatkozunk, ami Bor Tengri italát illeti. Hiszen ne feledjük pharmakon, ahogy Hippokratész jellemezte, gyógyszer, de egyben méreg is. A megfelelő adagoláson van a hangsúly.
 
De a legnagyobb odafigyelésnél is előfordulhat, a malőr. Három részre lehet osztani, az úgy nevezett orvoslást.


Első a megelőzés

Az első a megelőzés, vagyis a részegség és másnaposság nem véletlenül következik be, ok okozat összefüggés. Ok a túlzott alkoholfogyasztás, amitől természetesen el lehet tekinteni és akkor már is megoldott a probléma. De persze, ez szokott általában a legnehezebb is lenni.
 
Fontos a jó és kiadós étkezés

Második csoport, amikor fogyasztjuk az alkoholt, egy sor olyan intézkedést vettünk be, amellyel késleltetjük, vagy talán teljesen elkerüljük a másnapi gondokat, problémákat. Fontos a jó és kiadós étkezés, zsír szegény ételeket mellőzzünk. Fontos a vízfogyasztás is, mivel az alkoholnak van egy olyan hatása, hogy 'szárít', ezért mellőzzük a lehető legjobban a dohányzást és fogyasszuk sok vizet.

Az italok csoportosítása is rendkívül fontos, aki össze-vissza iszik mindent, az veszélyes vizekre evezik. Léteznek olyan párosítások, amik semmi esetre sincsenek köszönő viszonyban, így például a pálinka és a pezsgő, aki már próbálta az tudja.

A megtörténtek orvoslása

A harmadik csoport pedig a megtörténtek orvoslása, mert hiszen nem lehet az ember mindig elégé elővigyázatos. Egyesek a langyos sós vízre esküsznek, mások narancslére és aszpirinre. Vannak akik, a rozmaring és kakukkfűből készített teára vagy a tojássárgáját felverve kicsit cukrozva és citromléval megbolondítva esetleg még egy kis vodka hozzáadásával fűszerezvére voksolnak. Hallottam még a lepedő kúráról, amely szerint langyos, majd forró vizű lepedőket tesszünk a fejünkre, és abban pihengetünk időközben, pedig cserélgetjük, mert a víz párolgása hűti a fejet.

Természetesen 'A kijózanodás művészete' című cikkre igaz: 'kérdezze meg orvosát és gyógyszerészét', fellelőséget és garanciát semmilyen esetben nem vállalunk az itt leírtakra. Személy szerint a bor területén mindenképpen a mérsékletességre, ami egyben a bor üzenete is helyezném és helyezem a hangsúlyt.

Kielmayer Kristian
Winelovers borok az olvasás mellé