Szőlő vagy a piros alsónadrág?


2011. január 03., 15:15


Mint köztudott az Újév a szerencsekívánás ideje. Régi szokások, babonák kerülnek elő ilyenkor nagy- és dédszüleink hagyományai közül. És nem csak idehaza! Minden nép más-más bolondsághoz ragaszkodik Szilveszter éjjelén. Az olaszoknak a piros alsónemű, a spanyoloknak a szőlő hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet. Aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár az Újévben. A szupermarketekben év végén tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt. Vajon mit csináltak a franciák, az angolok, a görögök, az ameriakiak, a csehek Szilveszter éjjelén?
Szőlő vagy a piros alsónadrág?
 
Olaszországban szinte kötelező a piros színű fehérnemű viselése: aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie január 1-jét. Az áruházak és az üzletek ilyenkor összes piros darabjukat kirakják a polcokra, legyen szó boxeralsóról vagy szépen szabott női bugyiról.
A spanyolok - amint említettük - egy gyümölcsre, a szőlőre esküsznek, hitük szerint ez hoz szerencsét.
Franciaországban ezzel szemben nem csapnak nagy parádét az óév búcsúztatásából, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak, tűzijáték helyett ínyencségekkel - pezsgővel, májpástétommal vagy épp osztrigával - köszöntik az újévet. Az ország legnagyobb szilveszteri mulatsága a párizsi Champs Elysées-n van. A híres sugárúton több százezer ember gyűlik össze.
Hatalmas tűzijátékkal üdvözlik 2011-et Londonban, a Temze partján álló óriáskeréknél. A folyónál minden évben több százezres tömeg gyűlik össze.
Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét, a görögök ilyenkor vagy otthon múlatják az időt különböző játékokkal vagy kaszinóba mennek. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, a szerelemben lehet szerencsés.
A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbe vágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A csehek újévi étele a lencse, amely a gazdagságot jelképezi.
A lencse ilyenkor az Egyesült Államokban - különösen az ország déli részén - is asztalra kerül. Pennsylvania államban - ahol sok német telepedett le korábban - a káposzta divatos.
 
Winelovers borok az olvasás mellé