Az Etyek Pincefesztivál summázata - beszélgetés Rókusfalvy Pállal

Németh Richárd szövegésfotó
2011. május 30., 19:16


Az Etyek Pincefesztivál summázata - beszélgetés Rókusfalvy Pállal
 
Az Etyek Pincefesztivált megelőző napon idén is megrendezésre került az Etyek Borkonferencia, ahol a Kárpát-medence, mint ősi, egybefüggő magyar borvidék újraegyesítése és a határon túli magyar bor volt a figyelem középpontjában. Erről és a kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválról kérdeztük a főszervezőt, Rókusfalvy Pált.
A hagyományosan megrendezésre kerülő Etyek Pincefesztivál idén is sok kulturális programmal, különböző gasztronómiai kiállítókkal és természetesen rengeteg jó magyar borral várta a nagyközönséget. Saját borospincéjének teraszán beszélgettünk a rendezvény életre hívójával.
Borászportál: - Jó idő volt hétvégén. Sikeresen zárult a rendezvény?
 
Rókusfalvy Pál: - Köszönöm kérdésed, nagyon sikeresen. Idén szerencsénk volt az időjárással, ami nagy rizikófaktor számunkra is, mint minden szabadtéri rendezvény szervezőjének. Több tízezren látogattak ki a Pincefesztiválra a hétvége alatt, hogy megkóstolják a legjobb borokat. Jó borból pedig nem volt hiány. Persze nem csak bort lehetett kóstolni, hiszen ha Pincefesztiválról beszélünk, akkor a legjobb jazzisták vannak a színpadokon, óriási gasztronómiai és kézműves kiállítást és vásárt szerveztünk, rengeteg kulturális- és gyermekprogram közül lehetett választani, illetve a már hagyományos barátságos focimeccs sem maradt el Magyar Borászválogatott és a Magyar Országgyűlés csapata között.
 
BP: - Idén egy új kóstolószisztémát vezettetek be, amelyet a FESZTIVA kártya fémjelzett. Hogyan működött a rendszer és hogy fogadták a fesztiválozók?
 
RP: - A mostani Pincefesztiválon vezettük be a Fesztiva kártyát Etyeken, az eddigi jegyrendszer helyett NFC-kártyával lehetett bort kóstolni. Ezeket a kártyákat minden információs pontnál meg lehetett vásárolni, összesen tizenöt helyen, illetve fel is lehetett tölteni tetszőleges értékű kóstolóegységgel, amit Fesztivának neveztünk el. Nagy vizsga volt az első alkalom, de hála Istennek nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a használatával kapcsolatban - a közönség és a borászok részéről is. Mivel valóban gyors ez a rendszer, tényleg csak egy mozdulat a fizetés és sok helyen lehetett feltölteni a kártyákat, ezért nem voltak fennakadások. A borászok szintén dicsérték az új rendszer gyorsaságát és átláthatóságát és különösen azt emelték ki, hogy míg korábban bizony nem kevés időbe került a kóstolójegyeket megszámolni, addig most csak egy gombnyomás volt az elszámolás lehívása. Az éles főpróba tehát nagyon jól sikerült, ezért azt tervezzük, hogy a szeptemberi etyeki fesztiválon, a Kezes-Láboson már nem csak a borászoknál, hanem minden kiállítónál ilyen Fesztiva kártyákkal lehet majd fizetni.
 
BP: - Az tudvalevő, hogy Etyeken nem csak a helybelieknek, hanem Magyarország más borvidékeiről érkező borászoknak is van lehetősége kiállítani, sőt 2011-ben határon túliakat is meghívtatok.
RP:  - Ez így van. A Pincefesztivál koncepciója az, hogy az etyeki pincészetek meghívják a  legjobbakat, a Borászok Borásza jelöltjeit, akiknek a saját pincéikben adnak helyet, és együtt kóstoltatnak. Minden fesztiválnak szokott lenni továbbá valamilyen kiemelt témája, ami idén a határon túli magyar bor volt. Az Etyek Borkonferenciát, amelyet a fesztivál előtt egy nappal tartottunk, kifejezetten e témára építettük. Laposa József, ugyan határainkon belül él, de ő nyitotta meg a konferenciát a Kárpát-medencéről szóló előadásával, utána pedig Balla Géza, Bott Frici, Cuk Lajos és Maurer Oszkár beszélt a saját vidékének szépségéről, illetve nehézségeiről is. Büszkék vagyunk arra, hogy ezév februárjában Etyeken, a Rókusfalvy Fogadóban alakult meg a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete. 2004-ben elsőként fogadtuk az elcsatolt területen élő és dolgozó szakmabelieket, és öröm látni, hogy ma már számos hazai fesztiválon ott vannak és a magyar borászok egységét erősítik.
 
BP: - Szeptemberben tehát ismét etyeki feszt. Jól sejtem, hogy akkor is lesz egy kiemelt témátok?
 
RP: - Pontosan, szeptember 24-25-én lesz IX. Kezes-lábos, ahol a pálinkáé lesz a főszerep. Hasonlóan a tavaszi programhoz, a fesztivált megelőző napon tervezünk egy pálinka   konferenciát, ahol a szakmai kérdéseket vitatják majd meg a szakemberek. Már javában dolgozunk a programon.
 
BP: - Elképzelhető, hogy a Borászok Borásza verseny mintájára meghirdetitek esetleg a Pálinkafőzők Pálinkafőzője versenyt is?
 
RP: - A Pálinkafőzők Pálinkafőzője egész jó ötlet, de nincs ilyen tervünk, egyelőre. Én magam nagyon mérsékelt pálinkafogyasztó vagyok, itt is haza húz a szívem, ugyanis a Sauvignon Blanc törkölypálinkát szeretem.