A bor mint agyserkentő?


2011. június 23., 17:39


Korábban a tudósok úgy vélték, hogy az agysejtek kapcsolatai az élet kezdetén alakulnak ki, és ezen később már nem lehet változtatni. A képalkotó eljárások fejlődése során azonban kiderült, hogy az agy az izmokhoz hasonlóan a használat során edződik, míg ha elhanyagoljuk, működése romlik.
A bor mint agyserkentő?
 
Az agy aktív használata frissen és egészségesen tartja azt. Előfordulhat azonban, hogy nincs kedvünk intenzív szellemi kihívásokkal szembenézni, ekkor jól jöhetnek az alábbiakban felsorolt élvezetes, de kevesebb erőfeszítést kívánó tevékenységek.
Szexuális kapcsolat
Ha az aerobikedzés vagy a túrázás nem hoz lázba, ne essünk kétségbe: a szex majdnem ugyanazt a hatást képes kiváltani. Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint ugyanis a nemi élet is serkenti az agysejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, emellett csökkenti a stresszt és a szorongást is.
Borfogyasztás
Norvég kutatók megállapították, hogy a heti legalább négy alkalommal bort fogyasztó nők jobban szerepeltek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik kevesebbet ittak. A vizsgálatban több, mint 5 ezer nő vett részt.
"A bor pozitív hatása mellett azonban számolnunk kell az olyan egyéb tényezőkkel, mint a társadalmi-gazdasági helyzet, továbbá a kedvező étrendi és életmódbeli szokások" - jegyezték meg a kutatók.
Számos tanulmány igazolta a mérsékelt alkoholfogyasztás és a demenciával járó betegségek közötti összefüggést, emellett a vörösborban található antioxidánsok felvehetik a harcot az öregedés velejárójaként keletkező szabadgyökök ellen is. A kulcsszó a mértékletesség és senki ne kezdjen emiatt alkoholt fogyasztani, ha korábban nem ivott egy kortyot sem.
 
Amellett, hogy endorfinokkal tölt fel és boldogabbá tesz, a testedzés okosít is. A fizikai aktivitás serkenti az agysejtek közötti kapcsolatok kialakulását, hatására jobban megy a tervezés, az érvelés és más tevékenységek is. Arra is létezik bizonyíték, hogy a mozgás véd az Alzheimer-kór, a demencia, a Parkinson-kór, a stroke és a gerincvelő sérülései ellen is.
 
Egészséges zsírok
Mivel agyunk 60 százalékban zsírokból épül fel, érthető, hogy az egészséges zsírok fogyasztása jót tesz az agy egészségének. Az omega-3 zsírsavak hatására javul az agysejtek közötti kommunikáció, ez pedig segít a tanulásban és az emlékek rögzítésében. Kiváló omega-3 források a hideg vizekben élő halak, az avokádó, a diófélék, a lenmag és az olívaolaj. 
Játékok
Az olyan játékok, mint a sudoku edzik az agy memóriával összefüggő területeit. A számok négyzetrácsban történő elhelyezését jelentő játék a logikán, a találgatáson és a mintákra történő emlékezésen alapul. "Ehhez a különleges, asszociatív memóriának nevezett agyi pályákat kell használnunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy részinformációkból is azonosítani tudjunk egy-egy mintát" - magyarázza John Hopfield, a Princeton Egyetem kutatója.
Winelovers borok az olvasás mellé