Napközben se fröccsöt, se sört a kánikulában

Origo
2011. június 23., 10:38


Akármennyire jólesne a poharazgatás a hőségben, a dietetikus óva int az alkoholtartalmú italoktól. Azok ugyanis fokozzák az izzadást, és komoly mértékű dehidratáltságot okozhatnak. Sörfogyókúrába is csak az alkoholmentes változattal kezdjünk.
Napközben se fröccsöt, se sört a kánikulában
 
Szétcsapatni valamivel az ebédet a rekkenő hőségben? Csábító gondolat. És elvetendő. "Az alkoholt semmilyen körülmények között nem ajánljuk szomjúság csillapítására - figyelmeztet Klima Anita dietetikus. - Még a legcsekélyebb alkoholtartalmú ital sem alkalmas folyadékpótlásra." Csak azért gondoljuk, hogy jólesne, mert generációk óta a szokásrend része: a gyerekek a szüleiktől, nagyszüleiktől látják, hogy melegben sört vagy fröccsöt "kell" inni.
Egy rendes besörözés után másnap fokozott szomjúságérzéssel, kiszáradt szájjal ébred a delikvens, aki sokszor nem érti, hogyan lehetséges ez, hiszen előző nap legurított hat korsóval, ami testvérek között is három liter folyadék. "Az alkohol egyebek közt dehidratáló, azaz vízhajtó" - teszi hozzá a szakember.
De akkor miért iszunk? Azért, mert az alkohol kedélyjavító hatású, oldja a szorongásokat, a szociális gátlásokat. Ám egyéni és pillanatnyi érzékenységen múlik, kinél milyen hatást vált ki. Ezt a tűréshatárt sok minden befolyásolja: hogy mennyit evett aznap az illető, érte-e stressz, milyen a hormonális állapota, menstruál-e, stb. Ahogy a tűréshatár egyénként eltérő, úgy az alkoholra adott reakció is.
 
Kismamák, köszvényesek kerüljék
"Legkárosabbnak azt tartom, ha egészségügyi célzattal javasolják az alkoholt. Azt ugyanis a májunk bontja le, tehát rendkívüli módon megterheljük vele ezt a méregtelenítő szervünket." Az alkohol minden formájában és mennyiségben pusztítja a sejteket. Orvosi felmérések szerint például a májcirrózisban szenvedőknél idővel egyre kisebb mennyiség is ugyanolyan mértékű elhalást okoz.
Aki köszvényes vagy arra hajlamos, annak mindenféle alkohol szigorúan tilos. Egy cukorbetegnek, akinek jól van beállítva a kezelése, saját döntése az alkalmi fogyasztás. "Ez nem feltétlenül a betegségen, hanem sokkal inkább a beteg önuralmán múlik" - mondja a dietetikus.
A nyár a lagzik, kerti partik ideje, ahol a grillezett húsok mellé jól csúszik a fröccs, sőt a gyomorkeserű is. Aztán lehet hívni a mentőt, int Klima Anita: "Tipikus nyári betegség az akut hasnyálmirigy-gyulladás és epegörcs, mert a zsírlebontásért felelős szervek képtelenek földolgozni a sok zsiradékot alkohollal megfejelve. Az a legkevesebb, hogy másnap erős hasmenés jelentkezik." A vacsora után fogyasztott alkohol még lassabban bomlik le, mert előtte meg kell emészteni az ételt is.
A szépségnek kétszeresen árt: hizlal és ráncosít is
Borbarátok szeretik hangoztatni a vörösbor jótékony hatását. Amennyiben a szőlőszem héját és magját is feldolgozzák a must készítésekor, a leendő vörösborban valóban föllelhető az antioxidáns hatású rezveratrol. Ám ennél lényegesen több rezveratrolhoz juthatunk egy fürt vörös szőlő elmajszolásával, ha alaposan megrágjuk a héját és magját is, tanácsolja Klima Anita.
Az alkohol csökkenti a kollagéntermelést, azaz a vízhajtással együtt erősen ráncosít. Ráadásul magas az energiatartalma: egy gramm alkohol 7 kilokalóriát tartalmaz. Ne tévesszenek meg az eltérő italnemek: alkoholmennyiségét tekintve 3 dl sör megegyezik 4 cent töménnyel vagy 1,5 dl asztali borral.
De nemcsak emiatt hizlal az alkohol, hanem azért is, mert oldja a gátlásokat - az ételekkel szemben is. Ezért az alkoholfogyasztás kalóriatartalmához érdemes hozzáadni azt, amit a lazuló önfegyelem miatt mellécsipegetünk: egy kis mogyorót, sajtot, egyéb sör- vagy borkorcsolyát. Amennyiben pedig a tejszínes koktélokkal szemez valaki, jó ha tudja: a kis papírnapernyő alatt átlagosan 700 kilokalória leselkedik. Vagyis egyenértékű egy -kis sültkrumplival elfogyasztott hamburgerrel.
Az alkoholmentes sörben nincs alkohol, így az voltaképpen komlóból készült, B-vitaminokban dús üdítőitalnak tekinthető. Szénhidrátot ugyan tartalmaz, de kevesebbet, mint az alkoholos sör, deciliterenként 15 kilokalóriát. Mivel kevésbé káros, beilleszthető a fogyókúrába is, de csak mértékkel. Napi ötszöri vagy hatszori étkezés mellett egy-két pohárral elfogadható, esetleg a délutáni uzsonnát vagy az utóvacsorát helyettesíteni lehet vele.
Felébreszti az érzékeket?
Van, aki becsomagolja az alkohol iránti vágyát különféle jelmondatokba: "a zsíros étel emésztését megkönnyíti az alkohol", vagy "a bor vérré válik". Klima Anita dietetikus szerint ez puszta önáltatás. Ha valaki nem tud meglenni nélküle, hígítsa legalább minél jobban, például egyujjnyi borhoz töltsön három deci szódát. Vagy két adag alkohol között igyon egy pohár vizet, ami nem befolyásolja a véralkohol-szintet, azaz nem csökkenti a jókedvet, de pótolja a folyadékveszteséget.
Aki pedig a napi hőség után az estét édesítené meg egy pohárkával, mondván, az alkohol értágító hatású, annak ajánljuk figyelmébe Shakespeare sorait a Macbethből (Szász Károly fordításában): "A bor (...) elősegíti a kivánságot, hátráltatja a végrehajtását. Azért a kulacs valódi kétkulacsos a bujálkodással szemben."

Hiver't-Klokner Zsuzsanna írása
Winelovers borok az olvasás mellé