Sting: a saját bioboromat iszom

HVG Online
2011. július 03., 10:19


A hetedik koncertjére Budapestre érkező világhírű zenész nemcsak a brazíliai esőerdők védelmezője, hanem az itáliai Toszkána természeti értékeinek lelkes híve is. Firenzétől délre levő birtokán gazdálkodik, „belekóstolt” a borászatba, az olívatermesztésbe, a méhészkedésbe és biotermékeket is forgalmaz.
Sting: a saját bioboromat iszom
 
A neve szerint Fullánkos angolt már több évtizede kedveljük, szinte hazajár hozzánk, hiszen 1988 óta rendszeresen visszatér Budapestre. Most alig több mint félév elteltével lép fel újra a Papp László Budapest Sportarénában Symphonicity turnéja keretében. Meglehet, a világhírű sztár a koncertkörút fáradalmait tőlünk nem is olyan messze piheni ki, hiszen Toszkánában van birtoka.
 
Feleségével, Trudie-val 2002-ben vásárolták meg Olaszország egyik legszebb vidékén a Il Palagio kastélyt és a hozzátartozó birtokot. Az évek során nemcsak belakták és a vendégeiket fogadták a 16. századi épületben, hanem jó gazdái lettek a földbirtoknak, szőlészetnek és olívaültetvénynek. A környezethez, természethez való viszonyuk az organikus-zöld gazdálkodásra épül, amit Károly herceg példája alapján a brit korona több híressége követ.
Toszkánát, az Appeninek és a Ligur-tenger által közrefogott területet, nem véletlenül tartják a chianti bor és az olívaolaj hazájának, kiterjedt szőlőgazdaságai és olívaültetvényei uralják a tájat. Stingék 350 hektáros birtokából 28 a szőlőnek, 23 az olívaültetvénynek jut, s mintegy másfél hektáron termesztenek zöldségféléket. A bio zöldségek és a friss gyümölcsök – őszibarack, szilva, kajszibarack – a család konyhájára, illetve értékesítésre kerülnek, az utóbbiból készülnek a kastély házi gyümölcslevei és lekvárjai.
Az év egyik jelentős eseményének számít a birtokon az olívaszüret, majd ezt követően a termés hagyományos eljárások szerinti sajtolása és végül palackozása. A kastély erdőiből kerül ki a stílszerű „fullánkos termék”, a gesztenye- és akácméz. Ez is saját palackozású, mint az olívaolaj. Az üvegekre az: Il Palagio Sumner Family név kerül.
 
A házi készítésű termékek Sting családi nevét viselik (Gordon Matthew Thomas Sumner – a szerk.). Ezek egyébként eddig a londoni Harrods áruházban és néhány amerikai delikátesz üzletben voltak kaphatók vagy interneten rendelhették meg az énekes- zenész rajongói, már ha tudták, kit rejt a Summer név. De Stingéknek van helyi boltja is Toszkánában, a Tenuta il Palagio, ahol a friss zöldségfélék mellett a méz, az olívaolaj s a bio szalámi is kapható.
Mint mindenki, legyen az sztár vagy egyszerű borosgazda, természetesen Sting is a 28 hektáros szőlőbirtokról kikerülő saját boraira a legbüszkébb. A hírek szerint eddig 30 ezer üveg bort palackoztak pincészetében, főként két fajtát, a garantált minőségű Chiantit, és a karakteres sangiovese szőlőalapú IGT Toscanát.