Ha a bor vezet...

Sztanev Bertalan
2011. július 19., 20:27


Néha az is jó, ha a bor nem a gyomrunkba jut. Ennek hallatán valószínűleg az egészségtudatos fogyasztók kapják fel leginkább a fejüket. Az alkoholfogyasztás ellen folytatott küzdelemben a borral sem bánnak kesztyűs kézzel mostanában. Hiába a számos kutatási eredmény a mérsékelt borfogyasztás pozitív következményeiről. Hiába a történelem lapjairól kiáltó bizonyítékok a bor élettani hatásáról. A mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásai ellen indított harc a bort is felelősként nevezi meg annak alkoholtartalma miatt.
Ha a bor vezet...
 
A borkészítők részéről adott válaszok sem kevésbé túlfűtöttek az érzelmektől. A küzdelem ellenére a bor is egyre inkább részévé válik a fogyasztó tudatban alkoholos italok nagy csoportjának. A szabályozás területén ez a helyzet egyre inkább így van.
Ezért nagy öröm a borszeretők számára, amikor új tudományos eredmények erősítik meg azt a tényt, hogy a bor több, mint egy alkoholos termék. Születésénél fogva a leginkább természet közeli italunk. Ebből a tulajdonságából adódóan sokkal jobban kellene figyelnünk a benne lévő összetevők hatásaira, amelyből az alkohol csak az egyik.
A fentiekből most már egyértelműen következik, hogy ez a cikk nem a bor egészségre gyakorolt negatív hatásairól szól. A bor egy évszázad alatt a mindennapi életünkből lassan háttérbe szorul, mivel egyre inkább alkalmi itallá válik. Ezért fordulhat elő, hogy egy új felfedezés, a bornak egy új dimenziója, igazi rácsodálkozást vált ki a bor iránt érdeklődőkből.
A közelmúltban egy érdekes hírt közölt egy nagy olvasótáborral rendelkező nemzetközi lap egy japán munkacsoport érdekes felfedezéséről. A felfedezés az emberiség számára igen fontos területen, az energiaiparban történt. Az energiaszektort ma egyre nagyobb figyelem kíséri, mivel az energiaárak és az energiafelhasználással kapcsolatos környezeti problémák egyre aggasztóbb híreket generálnak.
A szupravezetők területén tett újabb felfedezés igen érdekes eredményekkel szolgált. A nulla energiafelhasználással történő energiaszállítás ma még a mindenki által elérhető űrutazás kategóriájába tartozik. Ezért egy-egy újabb felfedezést nagy figyelem kísér.
 
A japánok most a vezetésre használt anyagok és a különböző alkoholos italok egymásra gyakorolt hatását vizsgálták meg. A bolond és részegesnek tűnő kísérletnek az lett a végeredménye, hogy az alkoholos italok hatékonyan tudják növelni az anyagok energiavezetését.
A japánok ugyan nem bírják túlzottan az alkoholt, mégis többféle itallal próbálkoztak. A sör, a bor, a whisky és a vodka is egyaránt növelte a hatékonyságot, ha a vezetőt valamilyen italba áztatták. Az érdekesség azonban az volt, hogy a legnagyobb hatékonyságot a borral érték el. A vízbe vagy athanolba mártott vezetőknél a fehérbor négyszer, a vörös pedig hétszer bizonyult hatékonyabbnak. Ahogy az alkoholgőzös tudósok fogalmaztak, minél jobb az íze annál jobb vezetőnek bizonyul.
A leginkább az lepte meg a kutatókat, hogy a vezetőképesség hatékonyságának növekedését biztosító mechanizmus egyelőre még nem ismert. A felfedezést követően most alapos nyomozás következik annak kiderítésére, hogy mitől javult ennyire a vezető anyagok vezetőképessége.
A felfedezés – azon kívül, hogy egy komoly tudományos előrelépést is magában hordozhat – egy újabb alkalmat adott arra, hogy a borra pozitív értelemben is ráirányítsák a figyelmet. A bor legfontosabb felhasználási területe a technikai felfedezésektől függetlenül valószínűleg továbbra is a fogyasztás marad. Ez a tény azonban csak akkor jelenthető ki egyértelműen, ha a bor továbbra is megbecsült italunk lesz, és ellenállunk minden olyan próbálkozásnak, amely mondvacsinált indokokkal próbálja a bor értékét csökkenteni.
A bor már más területen is bizonyította, hogy jó vezető, az egyik embert a másikhoz, a beteget az egészségbe, a szomorút a vidámságba vezeti.
Winelovers borok az olvasás mellé