A chardonnay is megviseli a fogakat - mi a teendő?
Címkék: vörösbor
Mainzban, a Johannes Gutenberg Egyetemen érdekes kísérletet hajtottak végre: különböző borok fogzománcra gyakorolt hatását tanulmányozták. Az eredmények meglepőek: a pinot grigio vagy chardonnay még a vörösboroknál is jobban megviselik a fogakat. De mi a teendő, hogyha egyszerre szeretnénk tökéletes mosolyt és finom borokat kóstolni?
A kutatók szerint a bor érettsége, származási helye vagy maga az alkoholtartalom, a fogakra gyakorolt kedvezőtlen hatást nem befolyásolta. Tehát mindegy, hogy egy könnyű Dél-balatoni fehérborral, vagy egy testesebb Tokajival barátkozunk. Minden esetben a zamatos folyadék savtartalma a bűnös.
A fogak szempontjából legveszélyesebb bornak egyébként a rizlinget találták. A vörösborok a fogak károsításában kevésbé játszanak szerepet, mint a fehérek. A sötétek inkább az elszíneződésekért felelősek. A Johannes Gutenberg Egyetem kutatói szerint a legkíméletesebb vörös a pinot noir.
Fogaink természetes színe egyébként velünk született adottság, de persze rengeteg minden befolyásolja, hogy milyenekké válnak. Az évek során különböző színezőanyagok rakódnak a fog kemény szöveteibe. Persze vannak olyan élvezeti cikkek, amelyek fokozhatják az elszíneződést. Itt kell megemlíteni a teát, a kávét, a vörösbort, vagy a dohányfüstöt.
De nem várhatjuk el senkitől, így magunktól sem, hogy az alapján válasszunk bort, hogy milyen hatással lesz a fogunkra. Akinek szenvedélye a nagy vörösök, vagy a szép fehérek, annak találták ki a fogfehérítő kezeléseket.
A Clinident és a Borászportál közös játékában most megnyerhet egy otthoni fogfehérítő kezelést, hogy egyszerre élvezhesse a szép mosoly előnyeit, és a kiváló borokat.