Badacsony: szüreti felvonulással ünnepelnek

Borászportál
2011. szeptember 08., 10:01


A szőlő érését ünnepelve az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulását tartják szeptember 11-én vasárnap Badacsonyban, de az őszi szüret indulását jelző színes programsorozat már szombaton kezdetét veszi a történelmi borvidéken.

Badacsony: szüreti felvonulással ünnepelnek
 
Az évszázados hagyományokkal rendelkező kétnapos badacsonyi eseményre több mint tízezer látogatóval számolnak az előző évek tapasztalatai alapján - mondta Fodor József, a rendezvény főszervezője. A felvonulók díszes menete a 71-es főúton Badacsonytomajról indul délelőtt 10 órakor és délben érkezik a badacsonyi mólóhoz A közel négy kilométeres menetet Mátyás király (Sasvári Sándor) és díszes udvartartása vezeti, a hagyományos ökrösfogat mellett néptáncegyüttesek, római legionáriusok, borrendek, kopjások, huszárok, és zászlóforgatók is felvonulnak. Mátyás király feleségét, Beatrixet a tavalyi év borkirálynője személyesíti meg. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A hagyományos horgászversenyt követően szombaton este szüreti bált tartanak, a vasárnapi gálaműsorban a helyi Ezüst Kükapu táncegyüttes, veszprémi, szentgróti néptáncegyüttesek mellett fellép a Szlovákiából érkező Nádszegi Néptánccsoport. A színes szüreti forgatagban Berecz András mesemondó, majd a Ghymes együttes vezetője - Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész - és barátai szórakoztatják a közönséget.
A hétvégén az egésznapos népi játszóház, kézművesbemutatók és vásár mellett kovácsok, hordókészítők várják az érdeklődőket, a móló melletti parkban bemutatkozik a hét legnagyobb badacsonyi pincészet.
A Badacsonyi Szüret rendezvényei miatt lezárják a 71-es főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszát vasárnap 10.00 és 12.00 óra között, kerülni Badacsonyörs és Badacsonytördemic felé lehet.
Winelovers borok az olvasás mellé