Szelektíven gyűjtik a parafadugót a Budavári Borfesztiválon

Borászportál
2011. szeptember 07., 15:37


Magyarországon először az idei Budavári Borfesztiválon gyűjtik szelektíven a használt parafa dugókat; a fesztiválra kilátogatók máshonnan származó parafa palackzárókat is leadhatnak a Hunyadi-kúttal szemközti gyűjtőponton szeptember 7. és 11. között. A fesztivált rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. az üveg- és a papírhulladékot tavaly gyűjtötte először szelektíven.

Szelektíven gyűjtik a parafadugót a Budavári Borfesztiválon
 
A fesztiválon minden standon elhelyeznek egy parafadugó-gyűjtésre szolgáló papírtáskát, a Hunyadi-kúttal szemben pedig dugógyűjtő pontot nyitnak. „Már az év elején megkezdtünk egy kampányt, amely arra kívánja ösztönözni a borkedvelőket, hogy az otthon elfogyasztott palackok dugóit se dobják ki, hanem hozzák el a Borfesztiválra” – emlékeztetett Oláh Rita, a cég kommunikációs munkatársa. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Megfelelő mennyiség esetén egy parafadugó-forgalmazással foglalkozó partnerük újrahasznosításra visszaszállítja azt Portugáliába, de távolabbi céljuk, hogy a parafát Magyarországon lehessen feldolgozni. Tóth Adrienn, a kezdeményezésben részt vevő Vinoport borszakmai portál főszerkesztője szerint a parafadugók visszagyűjtése azért fontos, mert a parafa az egyik legkönnyebben újrahasznosítható anyag: bedarálásával cipőtalp, szobaburkolat, pénztárca, tolltartó, ékszer, cipő, sapka, bútor, pohár- és tányéralátét, horgászbotmarkolat és számos egyéb használati tárgy készülhet belőle, nagyobb energia-befektetés nélkül. 
Magyarországon azonban mindeddig nem volt olyan gyűjtőpont, ahová a parafa dugókat el lehetne juttatni, noha erre külföldön már számos működő példa akad – mondta Tóth az MTI-nek.
A parafadugó tradicionális borzárási módszer, amit már évszázadok óta használnak, az európai prémium borok esetében ma is szinte kizárólagos szerepet tölt be, főleg azon boroknál, amelyeket palackos érlelésre szánnak .Ennek az az oka, hogy a parafadugónak van egy minimális oxigénáteresztő képessége, ezáltal a bor éppen annyi oxigént kaphat, amennyi segíti a további fejlődését, de nem okoz oxidációt. Éppen ezért az olyan fiatal rozé és fehérborok esetében, amelyeket egy-két éven belüli fogyasztásra szánnak, sok termelő szívesebben alkalmaz szilikon dugót vagy csavarzárt, mivel ott éppen az a cél, hogy minél inkább a kezdeti gyümölcsös állapotot őrizzék meg.
A parafa dugó a paratölgy, egy Délnyugat-Európában és Északnyugat-Afrikában őshonos, örökzöld fafajta kérgéből készül. Első termését a növény huszonöt éves kora körül hozza, a szűzparafa azonban rendszerint túl durva szerkezetű ahhoz, hogy dugó készülhessen belőle. A hántolásokat kilencévente ismétlik, és csak a harmadik alkalommal lehet a fáról olyan réteget leválasztani, amely alkalmas boros dugók alapanyagának.
Winelovers borok az olvasás mellé