Tokió a legjobb éttermek fővárosa

MTI
2011. november 29., 21:05


Tovább növelve előnyét Párizzsal szemben, Tokió megőrizte a legjobb éttermek fővárosa státuszát: a japán fővárosra és térségére vonatkozó, Tokióban kedden bemutatott 2012-es Michelin-kalauzban 16 – a tavalyinál kettővel több - háromcsillagos tokiói étterem szerepel, míg a francia fővárosban tíz étterem rendelkezik a legmagasabb besorolással.
Tokió a legjobb éttermek fővárosa
 
Ezen kívül Japán Franciaországtól is elrabolta a legtöbb háromcsillagos étterem hazája címet: összesen 32 étterem kapta meg a legmagasabb kitüntetést a távol-keleti szigetországban, míg a gasztronómia hazájának számító Franciaországban mindössze 25.
Tokióban 160 ezer étterem működik, míg Párizsban 15 ezer, Franciaországban pedig összesen 200 ezer.
A neves kalauz felügyelői, akik tavaly óta Jokohama és Fudzsiszava térségére is kiterjesztették vizsgálódásaikat, összesen 356 létesítményt tüntettek ki: ebből 17 étterem három csillagot kapott (16 Tokióban és egy Fudzsiszavában), 57 vendéglő két csillagot (ebből 52 Tokióban, köztük elsőként egy koreai is), 219 pedig egy csillagot (ebből 179 Tokióban).
 
A díjazott éttermek túlnyomó többsége (70 százaléka) hagyományos és modern japán ételeket kínál. A két új háromcsillagos étterem közül a Sushi Yoshitake elsőként került be a Michelin-kalauzba mindjárt három csillaggal, míg a Ryugin kétcsillagosból lett háromcsillagos.
Mindössze két háromcsillagos étterem maradt, amely francia konyhát kínál a japán fővárosban: a Quintessence és a Joel Robuchon. Az "évszázad szakácsa" címmel büszkékedő Robuchonnak van továbbra is a legtöbb csillaga Tokióban: háromcsillagos éttermén kívül a La Table és a L'Atelier két-két csillaggal rendelkezik. Alain Ducasse Beige nevű étterme egy második csillagot kapott.
Winelovers borok az olvasás mellé