Forralt borok határon innen és túl - videó!

Knap Gábor
2011. december 06., 11:04


Ha van fröccsszezon, rozészezon, újborszezon és uborkaszezon, akkor minden bizonnyal forralt bor szezon is van. Méghozzá épp ez lenne az. A karácsonyi vásárok slágerterméke a mikulássapkába bújtatott csattogós lepke mellett egyértelműen a forralt bor. Intenzíven illatos, mint egy mézeskalácsba sütött Wunderbaum, testet, meg lelket is melenget, és egyéb közhelyek. Megnéztük, hogy milyen forralt borokat mérnek határon innen és túl.
Forralt borok határon innen és túl - videó!
 
Alapismereteink odáig terjedtek, hogy lehet forralni fehér, vagy vörösbort, ám körutunk során rozét is találtunk. Azt pedig, hogy forralni kell, most rögtön az elején felejtse el mindenki.

Egyszerűnek tűnik a képlet: bor, fűszer, tűz és ennyi. Mégis, a jó forralt borhoz nem árt tudni, hogy egy kevés vízben jó ötlet a fahéjat, a szegfűszeget és a még belekívánt fűszereket megbuggyantani, és ez után jöhet hozzá a bor, amihez képest a víz mennyisége valóban elenyésző kell, hogy legyen. A borral együtt mehet a narancs-, esetleg a körtegerezd, és itt ismét a fantáziáé a főszerep, lehet bele tenni igen sokféle gyümölcsöt, a lényeg, hogy ne forraljuk, mert akkor szegény bor elveszíti a lényegi részeit: az alkoholt és az aromákat.
 
Persze mindenki a saját receptjére esküszik, így nem is csoda, hogy a Vörösmarty téren is számtalan ízű forralt bort árusítanak. Az árak 150 Ft/dl és 300 Ft/dl között mozognak. Találkozni fehérekkel és vörösökkel egyaránt. Az íz alapján az elkészítésben nem sok különbség van, pedig szerintünk ha fehéret melegítünk, jobban áll a bátor gyümölcshasználat, kicsit a fahéj és nagyon a szegfűszeg rovására, vörös esetében pedig utóbbiakkal lehetünk bőkezűbbek.

A cukor kérdése is kardinális. Egyszerű amúgy a gyenge minőségű bornak az ízeit rengeteg cukorral és brutál fűszeradaggal takargatni (sikerülni nem fog tökéletesen), de mi azt támogatjuk, hogyha a bor íze megmarad, és nem fedi el más. Ehhez persze jó alapanyag kell. De azt már úgyis mindenki tudja, hogy – csakúgy, mint a fröccs esetében – itt sem szabad gyenge borral próbálkozni. És ugye a teafilteres kiszerelésben kapható forralt bor fűszerkeverék eszébe sem jutott senkinek?
Bécsben, a Mária Terézia téren kicsit más receptet követnek, mint itthon, érzésünk szerint kevesebbet forralják a bort, és/vagy nem használnak annyi vizet, mert jobban kijönnek az aromák. Náluk 3 euró 20 cent egy adag (2 dl), más kérdés, hogy inkább nem vizsgálnánk annak a bornak a címkéjét sem, amiből a sógorok dolgoznak. Most pedig némi képanyaggal igyekszünk alátámasztani mindezt. A zene természetesen Monty Python.
 
Winelovers borok az olvasás mellé