Sörrel és borral az egészségért?


2011. december 08., 15:39


Sokat hallunk arról, hogy egy pohár bor milyen jót tesz a szívünk egészségének. Egy új elemzés szerint azonban egy sör elfogyasztása is hasonló előnyökkel járhat. A kutatók 16 korábbi, összesen 200 ezer résztvevővel végzett kutatást elemeztek, és kimutatták, hogy a mértékletes sörfogyasztókban, tehát azokban, akik naponta legfeljebb fél liter sört isznak, átlagosan 31 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség kockázata.
Sörrel és borral az egészségért?
 
Andrea Giancoli, az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője szerint az eredmény nem meglepő, mivel mindkettő alkoholtartalmú. Borfogyasztás esetén az alkoholbevitel növekedésével a kockázat is megnőtt. Giancoli azzal magyarázta a jelenséget, hogy a mértékkel fogyasztott alkohol növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, és minél magasabb a HDL-szint, annál védettebbek vagyunk a szívbetegség ellen. A kutatók azt is hozzátették tanulmányukban, hogy az alkohol kis mennyiségben - egyéb egészségügyi előnyei mellett - jótékony hatást gyakorol a vérlemezkékre és a gyulladásra is.
 
Giancoli elmondta, hogy a sörfogyasztásnak olyan jótékony hatásai is lehetnek, amivel a bor nem rendelkezik. A sör több vizet tartalmaz, ezért mivel az emberek hamarabb eltelnek vele, könnyebb korlátozniuk az alkoholfogyasztást. A kutatók szerint a szívbarát tulajdonságok nem vonatkoznak az égetett szeszekre, bár ezzel kapcsolatban kevesebb szakirodalom áll rendelkezésre.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, nem tanácsos pusztán a szív egészségének megőrzése iránti vágy miatt rászokni a napi egy sör fogyasztására.

A European Journal of Epidemiology legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint sokan nincsenek tisztában a mértékletes alkoholfogyasztás korlátaival: nőknek egy, férfiaknak két pohár naponta. Giancoli szerint az alkohollal pengeélen táncolunk. Amint ennél többet iszunk, máris fennáll a negatív egészségügyi hatások kockázata. Az általános szabály tehát az, hogy napi egy pohár ital egészséges, ezen felül már nő a káros egészségügyi hatások valószínűsége.
Winelovers borok az olvasás mellé