Fiatal egri borász a jövő ígérete!

Borászportál
2011. december 09., 16:03


„Az egri is van olyan jó borvidék, mint bármelyik francia” – állította a Heves Megyei Hírlapnak adott interjújában Bolyki János egri borász, aki idén az Ernst&Young könyvvizsgáló cégtől a „A jövő ígérete” díjat kapta meg. A borász 2006 óta küldi borait Bordeaux-ba, s minden évben éremmel, érmekkel tértek haza a világ legjelentősebb borversenyéről.
Fiatal egri borász a jövő ígérete!
 
Az Ernst&Young 1986-ban Amerikában indította útjára az Entrepreneur Of The Year programot, az egyetlen nemzetközi, védjegyoltalommal ellátott üzleti díjat, amely az elismeréshez vezető erőfeszítésekről, kitartásról, valamint a kimagasló teljesítményt felmutató üzletemberekről szól. Nyolc éve már Magyarországon is odaítélik a kiemelkedő presztízsű kitüntetést, méghozzá négy – Az év üzletembere; Az év merész újítója; Az év példaképe; A jövő ígérete – kategóriában. Ez utóbbit kapta meg Bolyki János, az egri Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, aki korábban már az Egri Borvidék Év Borásza 2010 kitüntetést is átvehette. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Mint mondta, számára is csak utóbb derült ki, hogy több szempontot vettek figyelembe a kiválasztásnál. Csak az egyik volt ezek közül a szakmai teljesítmény, nézték az anyagi megtérülést is. Azaz: mennyire stabil gazdaságilag a vállalkozás, innovatív-e, mennyire tekinthető jó befektetésnek – mondta a borász.
A Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet családi pincészet, hagyományokkal azonban egyelőre még nem bír, fokozatosan, lépésről lépésre fejlődik, tőkéstárs, illetve most már hitel nélkül – mondta Bolyki. Tíz egri dűlőben összesen 26 hektár szőlőjük van, 12 fajtával dolgoznak. A pincét is fokozatosan bővítik, így immár helyben fel tudják dolgozni a megtermelt szőlőt. Évente mintegy 90 ezer palack bort forgalmaznak hazai és külföldi piacokon, főként Anglia és Lengyelország a célállomás.
Fiatal egri borász a jövő ígérete!
Metatéma - a Bolyki pincészet fehér csúcsbora
Bolyki főleg a borturizmus terén szeretne előrébb lépni, illetve a helyi értékesítést akarja erősíteni. „Természetesen jövőre is ott leszünk Bordeaux-ban, hogy ismét bizonyítsuk: az egri is van olyan jó borvidék, mint bármelyik francia, hogy itt is érdemes bort készíteni” – jelentette ki. 2007 után ismét lesz Metatéma, a pincészet fehér csúcsbora, egy kései szüretelésű, száraz Hárslevelű, amit csak kiváló évjáratokban készítenek, márpedig az idei kiváló évjárat.
Szerkesztette: Németh Richard