Étterem, hotel, bor - mindben olcsók vagyunk

Borászportál
2012. június 26., 10:42


Életszínvonal - Az EU-s fogyasztói árak relatív szintje alapján Bulgáriában a legolcsóbb az élet, Dániában pedig a legdrágább. Magyarországon fele annyiba kerül az élet, mint amennyi az uniós átlag. Nálunk csak Bulgária, Lengyelország és Románia olcsóbb.
Étterem, hotel, bor - mindben olcsók vagyunk
 
Északon drága az élet
Ha az EU átlagát 100 százaléknak vesszük, akkor a dán árak ennek átlagosan 142 százalékára, a bolgár árak azonban csak az 51 százalékára rúgnak átlagosan. A legdrágább országok között az északi országokat találjuk. Az uniós országokhoz képest Svájcban még drágább az élet, az árak szintje az uniós átlag 162 százaléka – írja a Portfolio.hu.
 
Az alkohol és a cigi nálunk a legolcsóbb
Az egyes termékkategóriában nagyon az eltérések. Az alkohol és dohánytermékek Írországban a legdrágábbak (163 százalék), és nem Bulgáriában (64 százalék), hanem hazánkban legolcsóbbak (63 százalék) az uniós átlaghoz viszonyítva – különös tekintettel a bor- és sörtermékekre.
Az élelmiszerárak Dániában a legmagasabbak (136%), Bulgáriában a legalacsonyabbak (67 százalék), de alacsonyak az élelmiszerárak Romániában (68 százalék) és Lengyelországban (69 százalék) is, míg Magyarországon a relatív árszint itt 83 százalék, magasabb, mint Csehországban (80 százalék).
Étterem, hotel, bor - mindben olcsók vagyunk
fotó: Hotel Marina
Olcsó éttermeink, hoteljeink vannak
A Portfolio.hu szerint Magyarországon a legerősebben a fogyasztói energiaárak (101 százalék) és a személygépjárművek árai (92 százalék) konvergálnak az uniós átlaghoz, látható, hogy ezeknél nagyjából az uniós átlag körüliek a hazai árak. Magyarország Bulgária és Románia után a harmadik legolcsóbb országnak számít az Eurostat listája alapján az éttermek és hotelek áraiban, az árak ezeknél az uniós átlag 52 százalékát teszik ki.
Winelovers borok az olvasás mellé