Alkohollal doppingolt - elvették az érmét

Borászportál
2012. augusztus 03., 13:39


Olimpia - Az olimpiák első doppingolás miatt diszkvalifikált sportolóját azért fosztották meg érmétől, mert lövészet előtt sörrel nyugtatta magát - írja az Urbanlegends.hu. A tiltott szerek használata elleni harc az 1968-as olimpián kezdődött, és az első évben mindjárt fenn is akadt egy sportoló az ellenőrzéseken: Hans-Gunnar Liljenwall svéd öttusázó a lövészet előtt állítólag két sörrel próbálta idegességét csillapítani.
Alkohollal doppingolt - elvették az érmét
 
A sportágban 68-ig általános gyakorlatnak számító alkoholos önnyugtatás olyan jól sikerült, hogy a svéd csapat végül bronzérmet szerzett. Miután azonban Liljenwall célzóvizes praktikája kiderült, a skandinávoknak vissza kellett adniuk az érmeket. A sors ironiája, hogy ha Liljenwall nyugtatót szedett volna be, ugyanúgy megúszta volna büntetés nélkül, mint a 14 versenyző, akinek ezen a mexikói olimpián pozitív lett a nyugtatótesztje.

Liljenwall 1972-ben még visszatért az olimpia világába, és a svéd csapattal az ötödik helyen végzett. Az alkohol egyébként ma már nincs a tiltott szerek listáján, kivéve néhány sportágat, ahol közvetlenül a sportesemény alatt tilos a fogyasztása.
 
Winelovers borok az olvasás mellé