Jövőre is lesz VinCE Balaton!

Borászportál
2012. augusztus 24., 13:13


Rendezvény - Közel 2500 ember vett részt az első VinCE Balatonon, amelyet a csodás keszthelyi Festetics-kastély ősfás parkjában rendeztek meg augusztus 19-20-án. A résztvevők együtt ünnepelhették a VinCE Magazin első születésnapját, valamint a kastély rusztikus termeiben különféle mesterkurzusokon is részt vehettek.
Jövőre is lesz VinCE Balaton!
 
19-én reggel az aperolt 100 éve feltaláló Barbieri fivérek keserűlikőrének, hűsítő, divatos és színes világába csöppenhettek a látogatók Morafcsik Péter, a Magyar Bármixer Unió alelnöke jóvoltából.
A Kéknyelű Kurzuson, ahol Kardos Gábor néhány igen jól sikerült kéknyelűt mutatott be, a kóstolt tételeken keresztül világosan kiderült, hogy ma a kéknyelűből is lehet könnyed borokat készíteni. A szőlőfajta nagysága és fantasztikuma előtt mondhatni meghajolt a közönség, amikor a Badacsonyi Kutató Intézetben őrzött tételek közül megízlelhettek egy 1967-es gyöngyszemet.
 
Nagy volt az érdeklődés a Ferrari Pezsgőpincészet habos, elegáns, lágy és krémes csodái iránt, ugyanakkor  Elizabeth Gabay MW mesterkurzusát várták talán a legtöbben, ahol amúgy nem mellékesen megtudhatták a vendégek, hogy a Brad Pitt Angelina Jolie párral marketingelt Provence-i Chateau Miraval nem is a sztárpár tulajdonában van, hanem a falu méretű birtokon csak egy chateaut bérelnek. Egyébként – ahogy arra Elizabeth utalt – Jackues Loussier francia jazz-zongoristáé volt korábban a pincészet, aki stúdiót is épített, így a Miraval olyan zenészek felvételeinek helyszínéül szolgált, mint a Pink Floyd, a Cranberries és Sting. A közönség Pink Floyd nevű rosét kóstolva elismerően bólogathatott.
Jövőre is lesz VinCE Balaton!
A mesterkurzuson megismerhették még a résztvevők Iniesta Corazón Loco Blancoját, Szarka Gyula a Ghymes frontemberének badacsonyi Ősziharmat Olaszrizlingjét, Csernus Imre Lelkibéke Egri Bikavérét, Sting When We Dance nevű borát is. A legnagyobb meglepetést azonban Gérard Depardieu borai okozták, aki már 1979-óta borászkodik és mindkét bora lenyűgözte a közönséget.
„A fesztivál vendégei üdvözölték a kezdeményezést, hogy egy igényes és szép rendezvény legyen a Balatonnál.  Reméljük, legközelebb a kánikula nem szól közbe és a strand helyett a hűsítő borokat és a gourmet finomságokat választják majd az emberek” – összegezte az első VinCE Balatont Németh Ágnes főszervező.  Hangsúlyozta, hogy jövőre is terveznek balatoni megmozdulást, valószínűleg más időpontban és hasonlóan gyönyörű helyszínen.
A helyszín
A Festetics kastély bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzotta ide. Az utóbbi két évtizedben olyan hírességek jártak benne, mint a belga királyi pár, Göncz Árpád, Mádl Ferenc, valamint számos európai ország, illetve Kína és Vietnám vezetői.
Napjainkban múzeum és konferencia központ egyben. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Jeles zenei rendezvényei évente megközelítik a százat.