Újraindulnak a borkóstolók a Magyar Nemzeti Galériában

Borászportál - MTI
2012. szeptember 05., 08:26


Borterasz - Megújult programstruktúrával várja a látogatókat péntektől az MNG Extra: a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) két éve futó, havonta megrendezett múzeumi estjei ezentúl egy-egy kiemelkedő festőt és életművet állítanak középpontba, miközben egy-egy neves hazai borász mutatkozik be boraival.
Újraindulnak a borkóstolók a Magyar Nemzeti Galériában
 
A múzeum a júliusi Borszerdák sikerét követően bővítette új elemmel a rendezvénysorozat programját. Az MNG Extra Borterasz első, péntek esti kiadásának tárlatvezetésein a bor, a mámor és a művészet tematikájával, valamint a szeptemberi MNG Extra főszereplőivel, Csontváry Kosztka Tivadar műveivel találkozhatnak a látogatók, akik a villányi Malatinszky Kúria tulajdonosával, Malatinszky Csabával és világszínvonalú villányi boraival is megismerkedhetnek - tájékoztatta a távirati irodát a Magyar Nemzeti Galéria.
 
A közlemény felidézte, hogy Csontváry nem csupán az egyik legtalányosabb, hanem évek óta a legdrágább eladási árat elért magyar festő. A restaurátori, művészettörténeti és műkereskedelmi szempontú előadások meghívott vendége Winkler Nóra, Gippert László és Molnos Péter.
Winkler Nóra a legdrágább magyar festményről, Csontváry Szerelmesek találkozása című művéről, az általa vezetett 2006-os árverésről, a 230 millió forintos leütési rekord születéséről és személyes élményeiről, míg Molnos Péter művészettörténész a még mindig megválaszolatlan kérdéseket rejtő Csontváry-életműről és a legújabb kutatási eredményekről beszél.
Gippert László, az MNG főrestaurátora rendhagyó tárlatvezetése felfedi az egyik legnagyobb magyar festő művein a szakszerű és szakszerűtlen javításokat és retusokat.
Péntek este a Nemzeti Galéria két időszaki kiállítása is megtekinthető lesz. A londoni olimpia tiszteletére rendezett Gyorsabban, magasabbra, erősebben című tárlathoz kapcsolódva a PR-Evolution Dance Company Egy kiállítás szobrai című performansza látható, az Újrafestett valóság – Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című új tárlatot pedig Fürjesi Csaba tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők.
Az MNG Jazz Terasz vendége a Bencze Alma és Szidor Oszkár duó lesz; a gyerekeket és az alkotni vágyó felnőtteket 17 és 21 óra között Kreatív műhely és gyermekmegőrző várja.
Programbontás
17.00 Tárlatvezetés 
Gyorsabban, magasabbra, erősebben-kiállítás a londoni olimpia tiszteletére
Találkozási hely: C épület, földszint

18.00 Előadás
A legdrágább magyar festmény. A Szerelmesek találkozása Csontvárytól - 2006. december 15-én új árverési rekord született a magyar festmények piacán. A Kieselbach Galéria aukcióját Winkler Nóra vezette. Az akkoriban 230 millió forintért elkelt festményt idén tavasszal ellopták, de szerencsére hamarosan sértetlenül előkerült. A képről, az árverésről, a szenzációról és személyes élményeiről beszél: Winkler Nóra, az egykori árverés vezetője 
Helyszín: C épület, II. emelet

18.00 Tánc 
Egy kiállítás szobrai. A PR-Evolution Dance Company performansza, reflexiója a Gyorsabban, magasabbra, erősebben című kiállításra. A társulat a tánc, a mozgás nyelvén keresztül jeleníti meg az ember teste feletti tudatos uralkodásának szépségét. Lehet az sport, vagy tánc, a határainkon túlmutató koncentráció és a fizikalitás maximuma: csodálatos és lenyűgöző, a néző öntudatlan átéli a teljesítményt, ezzel ő is többé válik: ez a mozgás mágiája.
Helyszín: A épület, földszint

18.30 Tárlatvezetés
Bor és áldozat - a bor szimbolikája a középkori művészetben. Szárnyasoltárok és középkori táblaképek - Gimesy Péter művészettörtész
Találkozási hely: C épület, földszint

19.00 Előadás
Csontváry: 3+1 kérdés, 3 és fél megoldás - Csontváry életműve még mindig tele van kérdésekkel, talányokkal. Mi alapján festette tájképeit? Kit ábrázol a piros ruhás kisgyermek portréja? Sok egyéb mellett szó esik egy hamisnak vélt önarcképről is. Legújabb kutatási eredményeit bemutatja: Molnos Péter művészettörténész 
Helyszín: C épület, II. emelet

19.30 Tárlatvezetés
Bor és mámor - a magyar festészetben több műnek is központi témája a bor, a szüret, a borozgatás világa. A 20. századi művészetünkben azonban a borozás közösségi élményét sugárzó művek helyett egyre inkább az egyedül, magányosan elért mámor képei kapnak hangsúlyt. - Bellák Gábor művészettörténész
Találkozási hely: C épület, földszint

20.00 Beszélgetés Malatinszky Csabával
Tisztelgés a természet előtt - "Malatinszky Csaba sok tekintetben számít úttörőnek. A fővárosban ő teremtette meg a modern sommelier szakmát, így - a pohárnok személyes szolgáltatásain keresztül - komoly kapcsolati tőkével tudott elindulni 1997-ben a borászat némiképp sárosabb útján. Malatinszky e metafora ellenére sem ragadt le a szőlősorok között, megmaradt borértő, borszerető embernek, aki az ízlésén keresztül hat vissza a pincemunkára és a szőlészeti tevékenységre, sőt nem rest tanácsot sem adni barátjává fogadott kollégáinak."
Helyszín: C épület, I. emelet

20.30 Tárlatvezetés - A művész szemével
Fürjesi Csaba tárlatvezetése az Újrafestett valóság - Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című kiállításban. A szeptember 5-én nyíló tárlat húsz mozgássérült - szájjal és lábbal festő, illetve egyéb fogyatékossággal élő, valamint húsz ép képzőművész közös alkotásait mutatja be. 
Találkozási hely: C épület, földszint

21.00 Tárlatvezetés - A restaurátor szemével 
Csontváry képei. Vásznak, aláfestések, alárajzolások, retusok, szakszerű és szakszerűtlen javítások, száz év hányattatásai az egyik legnagyobb magyar festő alkotásain. Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria főrestaurátorának rendhagyó tárlatvezetése
Találkozási hely: C épület, földszint

MNG Jazz Terasz
Bencze Alma és Szidor Oszkár duó
Helyszín: C épület, I. emeleti panorámaterasz

Kreatív műhely gyermekmegőrző 17-21 óráig 
Színezzük újra a világot! Színes jeleket keresve, a festők nyomait követjük és egy izgalmas rejtvény kérdéseire keressük a válaszokat. Ezenkívül kipróbálhatja magát bárki a festmény puzzle-okban, vagy a memóriajátékban. 
Helyszín: C épület, földszint
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé