Ötnapos bormustrát rendeznek Szegeden

Németh Richárd
2012. szeptember 19., 16:55


Programajánló - A szegedi fesztiválnyarat záró gasztronómiai rendezvényre kerül sor a Nap és - ahogy a szervezők aposztrofálják - a "Borértők városában". A helyszíne ismét a Dóm tér lesz, ahol közel 60 borász kínálja az ország legfinomabb borait. Mellettük vendéglátósok, sajt- és pálinka árusok, valamint kézművesek töltik meg a teret.
Ötnapos bormustrát rendeznek Szegeden
 
A szervező Szegedi Városkép Kft. ismét segítségül hívta a tavaly már közreműködő, lelkes néprajzkutató csapatot, akikkel közösen ismét a borhoz tartozó hagyományok bemutatását tűzték ki célul. A téren felépül egy XX. század eleji hangulatot bemutató kocsma, egy olyan, amilyenben még Juhász Gyula is el-elüldögélt hajdanán. A teret átszövő tárlat pedig képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat a Történelmi Magyarország borvidékeire, az első világháború előtt készült boros címkék segítségével – tájékoztatták a Borászportált a szervezők.
 
A rendezvényt egy szüreti felvonulás nyitja meg, mely 17.30-kor indul a REÖK előtti térről. A zenészekkel, néptáncosokkal, lovas kocsikkal kiegészülő borrendi felvonulást a gyálaréti Borostyán Birtok lovasai kísérik. A menet a Kölcsey u. – Kárász. u. – Széchenyi tér – Oskola u. útvonalon érkezik a Dóm térre, ahol 18.30-kor kerül sor a Bor tér hivatalos megnyitójára.
Az Árkád Szeged és a Gasztro Térkép színpadon öt napon át zajlanak a zenei programok. Fellép többek között a tangóharmonika virtuóz Orosz Zoltán és zenekara, Berecz András, Kossuth-díjas mesemondó és még sokan mások. Újdonság, hogy minden nap éjfélkor élőben csendül fel az Il Silencio, melyet első nap Mátó Mátyás tárogató művész előadásában hallhat a Bor tér közönsége – tudta meg lapunk.
Ötnapos bormustrát rendeznek Szegeden
A szervezők öt napon át várják a borértőket a Fogadalmi templom elé
A rendezvény továbbra is belépődíjmentesen látogatható, a standoknál kizárólag üvegpohárban történik a kiszolgálás. A rendezvény logójával ellátott emlékpoharak nem, de Szeged címeres poharak visszaválthatók.
Winelovers borok az olvasás mellé